Zdrowe kiełki z nasion - wiosna tuż, tuż

0

Zbliża się upragniona przez wszystkich pora roku – wiosna. Oprócz zadbania o dom i otoczenie, przewietrzenia mieszkań i zrobienia porządków, przede wszystkim powinniśmy zadbać o zaniedbany po zimie nasz wspaniały organizm

Możemy zacząć od wyhodowania  kiełków roślin, które wspomogą naszą odporność i dostarczą cennych witamin oraz mikroelementów.

Jeżeli nie posiadamy pojemnika do kiełkowania,  możemy samodzielnie wyhodować kiełki w słoiku. Po wypłukaniu nasion, zalewamy je wodą (najlepiej letnią). Po około 2-3 godzinach, wodę odlewamy a naczynie przykrywamy np. gazą (wodę z kiełków możemy używać do podlewania roślin domowych – również na tym skorzystają) Takie nasionka powinniśmy zalewać letnią wodą ok. 2-3 razy dziennie i od razu odcedzać. W zależności od nasion,  po około 2-3 dniach będzie już widać pierwsze efekty naszego starania a po kolejnych kilku dniach będziemy mogli je spożywać (w zależności od rodzaju nasion, informacje o terminie znajdują się na opakowaniu).

Kiełki roślin możemy traktować jako dodatek do dań głównych, sałatek, surówek, kanapek, past czy koktajli.

 

Niezwykle cenną dla zdrowia rośliną jest lucerna. Kiełki lucerny są bogate w białko, zawierają witaminy A,C,E,K, D oraz kompleks witamin z grupy B.  Minerały zawarte w kiełkach lucerny, to: wapń, magnez, potas, fosfor, krzem, miedź i żelazo oraz pierwiastki śladowe: cynk i selen. Dodatkowo ziele lucerny jest bogate w izoflawony (roślinne estrogeny), które stanowią wsparcie dla kobiet w okresie menopauzy czy PMS. Kiełki lucerny charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem, a dzięki dużej zawartości witaminy C wspaniale wzmacniają i podnoszą naszą odporność dlatego warto je spożywać.

 

Kiełki czerwonej kapusty ze względu na dużo wyższą zawartość witaminy C niż główki czerwonej kapusty wzmacniają układ odpornościowy. Związki siarki zawarte w kiełkach stymulują produkcję immunoglobulin dzięki czemu neutralizują toksyny oraz wirusy i wspomagają walkę z chorobami.  Działają przy tym ochronnie na komórki. Naukowcy udowodnili, że kiełki czerwonej kapusty skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Kiełki czerwonej kapusty zawierają większe ilości selenu i witaminy C niż kiełki kapusty białej.

 

Kiełki gorczycy dzięki zawartości fitoncydyn mają działanie grzybobójcze, przeciwgrzybiczne oraz działają przeciwzapalnie. Mają pikantny smak i  z powodzeniem wzbogacą nasz organizm w witaminy, między innymi: A, C, E,  z grupy B i składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, żelazo, siarka, cynk, potas, fosfor, miedź. Kiełki gorczycy zawierają antyoksydanty dzięki czemu działają przeciwnowotworowo. Sprawdzają się przy przeciwdziałaniu chorobom układu oddechowego i przeziębieniom.

 

Nie sposób nie wspomnieć o kiełkach rzeżuchy, która jest cennym źródłem witamin i mikroelementów. Kiełki rzeżuchy mają  pikantny smak, wzmacniają i oczyszczają organizm. Ze względu na wartości odżywcze są polecane szczególnie w okresach kiedy mamy mniejszy dostęp do świeżych, naturalnych warzyw. Są nieocenionym źródłem witaminy C, zawierają także witaminy z grupy B, witaminę  A, PP, K, oraz między innymi wapń, magnez, żelazo, mangan

 

Kiełki jęczmienia poprawiają odporność, wzmacniają organizm, działają ochronnie na układ pokarmowy, Zawierają witaminę E, C, K, witaminy z grupy B szczególnie B9 czyli kwas foliowy, oraz wapń, żelazo, magnez, miedź, potas.

Możemy samodzielnie wyhodować zielony jęczmień. Należy wysiać nasiona na tackę lub do pojemnika i opiekować się nimi aż osiągną wysokość ok. 20cm. Wtedy ściąć i używać świeże np. do soków. Aby nasionka jęczmienia nie spleśniały podczas hodowli trawy jęczmiennej, należy je równomiernie, niezbyt intensywnie podlewać podczas wzrastania i zadbać o odprowadzenie wody z pojemnika, w którym będą wysiane.

 

Kiełki rukoli dzięki obecności w nich przeciwutleniaczy mają pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Są niezwykle bogate w magnez, potas, wapń, fosfor i siarkę oraz witaminę A i witaminy z grupy B.  Przy okazji dzięki zawartym w nich olejkom eterycznym  wspomagają trawienie, poprawiają krążenie oraz oczyszczają organizm. Smak jest bardzo podobny do dojrzałych listków rukoli.

 

Kielki fasoli adzuki w 25% składają się z białka, poza tym  są bogate w żelazo, wapń, zawierają potas, cynk, mangan, magnez, witaminy z grupy B, witaminę A. Dzięki  wysokiej zawartości antyoksydantów w naturalny sposób pomagają zwalczać stany zapalne i infekcje. Są bogate w kwas gamma aminomasłowy (GABA), który jest cennym neuroprzekaźnikiem, pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, przeciwdziała depresji oraz bezsenności. Kiełki wszystkich odmian fasoli przeciwdziałają nowotworom.

Kiełki fasoli mogą być spożywane na surowo dopiero po osiągnięciu przez nie 1,5 cm. długości.

 

Kiełki brokułu to skarb, który dzięki zawartości dużej ilości sulforafanu - siarkowego związku organicznego działają przeciwnowotworowo (jest go o 20-30% więcej niż w dojrzałym warzywie). Poza witaminami C i K, zawierają antyoksydanty. które wzmacniają układ odpornościowy oraz układ nerwowy. Obniżają poziom ciśnienia tętniczego, zapobiegając przy tym chorobom serca. Wzmacniają śluzówkę żołądka, co przeciwdziała stanom zapalnym. Kiełki brokułu dodatkowo pomagają pozbywać się toksyn z organizmu. Mają pikantny smak dzięki czemu nadają ozdobionym nimi potrawom wyrazistości w smaku.

 

Autor: Admin 

 

Poniższy blog ma cel wyłącznie informacyjny. Pragniemy podzielić się doświadczeniem i subiektywnym postrzeganiem tego, co natura nam daje i co możemy dla siebie wykorzystać oraz przekazanie nowych, ciekawych pomysłów. Nie stawiamy żadnych diagnoz, nie przekazujemy porad.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl