
Annato nasiona mielone, proszek 25g- Nanga






Opis
Annato proszek 25g Nanga
To naturalny i bezpieczny pomarańczowy barwnik. Można barwić nim żywność, potrawy, kosmetyki, leki i tkaniny.
Annato – nasiona wykorzystywane jako przyprawa oraz naturalny, pomarańczowy barwnik spożywczy i przemysłowy. Kolor annato uwarunkowany jest zawartością karotenoidów, zwłaszcza biksyny.
Annato w postaci naparów działa kojąco na przewód pokarmowy. Jest bezpieczne w stosowaniu. Karotenoidy biksynowe nie są aktywne w organizmie i nie mogą stanowić prekursora do syntezy witaminy A.
Zastosowanie:
- Annato świetnie się nadaje do barwienia i zdobienia potraw. Ma słaby, ale przyjemny smak i zapach. W potrawach nie jest jednak wyczuwalne.
- Nasiona te wykorzystać do kolorowania tkanin.
- Nadają się również do barwienia domowych kosmetyków – są bezpieczne dla skóry. W przemyśle kosmetycznym annatto stosuje się do barwienia pomadek, cieni, tuszy i farb naturalnych.
Zalecany sposób użycia:
Kulinarnie
Nasiona annato można dodawać bezpośrednio do potraw lub zaparzyć je w gorącej wodzie, którą następnie użyjemy do gotowania, np. ryżu. Nasiona można także usmażyć przez kilka minut na oleju (1 łyżeczka nasion na 4 łyżki oleju), a następnie wyjąć je i wykorzystać olej.
Tkaniny
Tkaninę należy wymoczyć w mocnym wyciągu ze zmielonych nasion.
Kosmetyki
W tym przypadku wystudzony napar z nasion annato o dowolnej mocy możemy dodać do kosmetyków jako fazę wodną.
Część rośliny:
nasiona, orzechy
Sposób zbioru:
Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna:
Amazonia
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Smak:
przyjemny, delikatny
Zastosowanie:
przyprawa
Annato – nasiona wykorzystywane jako przyprawa oraz naturalny, pomarańczowy barwnik spożywczy i przemysłowy. Kolor annato uwarunkowany jest zawartością karotenoidów, zwłaszcza biksyny.
Annato w postaci naparów działa kojąco na przewód pokarmowy. Jest bezpieczne w stosowaniu. Karotenoidy biksynowe nie są aktywne w organizmie i nie mogą stanowić prekursora do syntezy witaminy A.
Zastosowanie:
- Annato świetnie się nadaje do barwienia i zdobienia potraw. Ma słaby, ale przyjemny smak i zapach. W potrawach nie jest jednak wyczuwalne.
- Nasiona te wykorzystać do kolorowania tkanin.
- Nadają się również do barwienia domowych kosmetyków – są bezpieczne dla skóry. W przemyśle kosmetycznym annatto stosuje się do barwienia pomadek, cieni, tuszy i farb naturalnych.
Zalecany sposób użycia:
Kulinarnie
Nasiona annato można dodawać bezpośrednio do potraw lub zaparzyć je w gorącej wodzie, którą następnie użyjemy do gotowania, np. ryżu. Nasiona można także usmażyć przez kilka minut na oleju (1 łyżeczka nasion na 4 łyżki oleju), a następnie wyjąć je i wykorzystać olej.
Tkaniny
Tkaninę należy wymoczyć w mocnym wyciągu ze zmielonych nasion.
Kosmetyki
W tym przypadku wystudzony napar z nasion annato o dowolnej mocy możemy dodać do kosmetyków jako fazę wodną.
Część rośliny: | nasiona, orzechy |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Amazonia |
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
Smak: | przyjemny, delikatny |
Zastosowanie: | przyprawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)