
Bylica pospolita ziele 100 g Nanga






Opis
Bylica pospolita ziele 100 g
Działa rozkurczowo i lekko uspokajająco. Uśmierza wzdęcia i bolesne miesiączki.
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) – niewielka roślina o pierzastodzielnym ulistnieniu oraz licznych, drobnych kwiatach zebranych w wiechowate kwiatostany. Można spotkać ją na łąkach, polach i przy drogach. Rodzimym obszarem jej występowania jest Europa, część Azji oraz Afryka Północna. Surowcem zielarskim jest ziele oraz korzeń bylicy. Ziele zawiera w sobie takie składniki bioaktywne, jak: olejek eteryczny (a w nim: cyneol i tujon), inulinę, chalkony, gorycze, triterpeny, pochodne kumaryny, flawonoidy, garbniki oraz żywice. W kulturze Słowian bylica miała istotne znaczenie w wierzeniach i rytuałach. Znajdowała zastosowanie również w kuchni. Jej młode pędy stanowiły przyprawę o intensywnym aromacie i nieco gorzkim smaku. Obecnie bylica uznawana jest przez wielu za chwast, ale w zielarstwie wciąż jest cenionym surowcem. Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego oraz wywiera korzystny wpływ na wątrobę. Ponadto napar lub nalewka z bylicy pomaga uspokoić ciało i umysł oraz ułatwia zasypianie. Warto sięgać po nią w przypadku ciężkości po posiłku oraz w okresie podwyższonego napięcia nerwowego.
Właściwości prozdrowotne:
- Pobudza wydzielanie żółci i enzymów w przewodzie pokarmowym. Wspiera prawidłową perystaltykę jelit i redukuje gazy w ich obrębie.
- Dba o właściwą pracę wątroby.
- Koi napięcie nerwowe, uspokaja ciało i umysł oraz pomaga spokojnie zasnąć.
Skład:
Ziele bylicy pospolitej 100%.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska
Zalecany sposób użycia:
Ziele cięte
Napar: 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody. Przykryć i parzyć 10-15 minut. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.
Bylicę można też zastosować jako przyprawę.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w trakcie ciąży i laktacji.
Część rośliny:
ziele
Sposób zbioru:
Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna:
Europejska
Kraj pochodzenia:
Polska
Smak:
gorzki
Zdrowie:
Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie
Zastosowanie:
przyprawa
Ostrzeżenia:
nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) – niewielka roślina o pierzastodzielnym ulistnieniu oraz licznych, drobnych kwiatach zebranych w wiechowate kwiatostany. Można spotkać ją na łąkach, polach i przy drogach. Rodzimym obszarem jej występowania jest Europa, część Azji oraz Afryka Północna. Surowcem zielarskim jest ziele oraz korzeń bylicy. Ziele zawiera w sobie takie składniki bioaktywne, jak: olejek eteryczny (a w nim: cyneol i tujon), inulinę, chalkony, gorycze, triterpeny, pochodne kumaryny, flawonoidy, garbniki oraz żywice. W kulturze Słowian bylica miała istotne znaczenie w wierzeniach i rytuałach. Znajdowała zastosowanie również w kuchni. Jej młode pędy stanowiły przyprawę o intensywnym aromacie i nieco gorzkim smaku. Obecnie bylica uznawana jest przez wielu za chwast, ale w zielarstwie wciąż jest cenionym surowcem. Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego oraz wywiera korzystny wpływ na wątrobę. Ponadto napar lub nalewka z bylicy pomaga uspokoić ciało i umysł oraz ułatwia zasypianie. Warto sięgać po nią w przypadku ciężkości po posiłku oraz w okresie podwyższonego napięcia nerwowego.
Właściwości prozdrowotne:
- Pobudza wydzielanie żółci i enzymów w przewodzie pokarmowym. Wspiera prawidłową perystaltykę jelit i redukuje gazy w ich obrębie.
- Dba o właściwą pracę wątroby.
- Koi napięcie nerwowe, uspokaja ciało i umysł oraz pomaga spokojnie zasnąć.
Skład:
Ziele bylicy pospolitej 100%.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska
Zalecany sposób użycia:
Ziele cięte
Napar: 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody. Przykryć i parzyć 10-15 minut. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.
Bylicę można też zastosować jako przyprawę.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w trakcie ciąży i laktacji.
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Sposób zbioru: | Ze stanowisk naturalnych |
Tradycyjna medycyna: | Europejska |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Smak: | gorzki |
Zdrowie: | Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie |
Zastosowanie: | przyprawa |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Opinie o produkcie (0)