CZERWONA KAPUSTA - NASIONA NA KIEŁKI GEO, CERTYFIKOWANE, 12G, BAVICCHI

Dostępność: out of stock
Cena: 6,39 zł 6.39
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

CZERWONA KAPUSTA - NASIONA NA KIEŁKI GEO, CERTYFIKOWANE, 12G, BAVICCHI

Czerwona kapusta - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Brassica Olearacea Capitata

Kiełki czerwonej kapusty są bardzo bogate w substancje odżywcze. Do najważniejszych należą działające ochronnie na komórki związki siarki. Występują w stężeniu do 50 razy wyższym niż w dojrzałym warzywie. 

Kiełki kapusty czerwonej zawierają większe ilości selenu i witaminy C w porównaniu do białej. Stanowią bogate źródło witamin A, B, C, E, H, K, PP oraz żelaza, magnezu, wapnia, potasu, siarki, jodu, manganu i litu.

Za sprawą zawartych w nich antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Dzięki sulforafanowi chronią organizm
przed nowotworami
.

W smaku są łagodniejsze i delikatniejsze od kapusty brokułowej. Mają purpurowo-czerwone pąki. 

Są doskonałym składnikiem sałatek, ale mogą też ożywić kolorystycznie każde inne danie.

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl