Producenci
PROMOCJE
Hipoalergiczne PŁATKI MYDLANE - Naturalne - 500 g
16,19 zł 9,99 zł
szt.
Herbata Zielona RELAKSUJĄCA - EKOlogiczna - 15x2g
7,49 zł 4,99 zł
szt.
Winny krem balsamiczny 200ml
10,50 zł 8,49 zł
szt.
Misa Tybetańska ręcznie kuta - czakra sakralna - 15 cm
350,00 zł 315,00 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - SKUTER
24,49 zł 22,00 zł
szt.
Misa Tybetańska typu Lingam - czakra gardła - 14,5 cm
620,00 zł 558,00 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - MAK
24,49 zł 22,00 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - PAW
24,49 zł 22,00 zł
szt.
Herbata Zielona ODKWASZAJĄCA - EKOlogiczna - 80g
11,27 zł 8,99 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - TUKAN
25,49 zł 22,90 zł
szt.

CZERWONA KAPUSTA - NASIONA NA KIEŁKI GEO, CERTYFIKOWANE, 12G, BAVICCHI

Dostępność: out of stock

Opis

CZERWONA KAPUSTA - NASIONA NA KIEŁKI GEO, CERTYFIKOWANE, 12G, BAVICCHI

Czerwona kapusta - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Brassica Olearacea Capitata

Kiełki czerwonej kapusty są bardzo bogate w substancje odżywcze. Do najważniejszych należą działające ochronnie na komórki związki siarki. Występują w stężeniu do 50 razy wyższym niż w dojrzałym warzywie. 

Kiełki kapusty czerwonej zawierają większe ilości selenu i witaminy C w porównaniu do białej. Stanowią bogate źródło witamin A, B, C, E, H, K, PP oraz żelaza, magnezu, wapnia, potasu, siarki, jodu, manganu i litu.

Za sprawą zawartych w nich antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Dzięki sulforafanowi chronią organizm
przed nowotworami
.

W smaku są łagodniejsze i delikatniejsze od kapusty brokułowej. Mają purpurowo-czerwone pąki. 

Są doskonałym składnikiem sałatek, ale mogą też ożywić kolorystycznie każde inne danie.

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl