Chia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 300g, Bavicchi
Opis
Chia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 300g, Bavicchi
Nazwa botaniczna: Salvia hispanica
Chia to roślina pochodząca z Meksyku. Ze względu na wysoką zawartość białka była jednym z podstawowych pokarmów azteckich wojowników.
Dziś jest szczególnie polecana osobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport.
Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas.
Kiełki szałwii hiszpańskiej mają lekko ostry smak, dla niektórych jest odczuwalny jako orzechowy.
Można je dodawać do zup, sałatek, surówek i koktajli. Ze względu na swoją galaretowatą konsystencję po zwilżeniu, nadają się do przygotowania puddingu.
Jest to jedno z najbardziej śluzowatych nasion: nasiona muszą być umieszczone w wodzie na kilka minut, a po uformowaniu galaretowatej masy należy umieścić je bezpośrednio na kiełkownicy. W razie potrzeby można użyć łyżeczki, aby ułożyć nasiona w jak najbardziej równomierny sposób.
Dopóki nie pojawią się pierwsze liście, spryskuj nasiona wodą 1-2 razy dziennie. Używaj tylko takiej ilości wody, jakiej potrzeba, aby utrzymać wilgotność nasion. Później możesz zwiększyć ilość wody. Kiełki są gotowe w ciągu 6-8 dni i mogą być przechowywane w lodówce przez tydzień.
DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE!
Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)