
Daktyle suszone bez pestek 500 g Pan Zdrówko






Opis
Daktyle suszone bez pestek 500 g
Daktyle — właściwości
Owoce te, dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych, są świetnym zastrzykiem energii i siły podczas wysiłku fizycznego lub umysłowego. Są to owoce bogate w witaminy, takie jak: PP, B1, B2 i A, oraz makroelementy — żelazo, fosfor oraz magnez, a także błonnik.
Daktyle suszone — przepisy
Daktyle suszone można z powodzeniem spożywać jako samodzielną, zdrową przekąskę, gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. To także świetne, naturalne „słodzidło” do owsianek, budyniów jaglanych i deserów. Koniecznie spróbuj zrobić pyszny krem à la nutella z daktyli, który idealnie sprawdzi się do naleśników czy deserów.
Daktyle są owocami daktylowca, którego uprawia się głównie w południowo-wschodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Mieszkańcy krajów arabskich uwielbiają te owoce i nazywają je „chlebem życia”. Daktyle suszone to owoce, które można jeść samodzielnie, jak i w towarzystwie wielu dań, a także deserów. To popularna baza wielu zdrowych słodyczy.
Polecane są szczególnie sportowcom i ludziom pracującym fizycznie, ponieważ są źródłem cukrów prostych, które natychmiastowo dodają energii. Co więcej uzupełniają możliwe niedobory glikogenu po wysiłku oraz uzupełniają potas. Co ciekawe, zawartość poszczególnych składników odżywczych w daktylach jest zależna od ich odmiany, ale wszystkie są pełne cennych substancji tylko w innych proporcjach.
Daktyle suszone – właściwości
Zarówno suszone jak i surowe daktyle zawierają podobną ilość wartościowych substancji z wyjątkiem błonnika. Jest go bowiem więcej w owocach suszonych.
Daktyle zawierają witaminy takie jak:
- Witamina C
- Witamina K
- Witamina A
- Witamina E
- Ryboflawina
- Tiamina
- Niacyna
- Witamina B6
- Kwas foliowy
Oto działanie niektórych z nich:
Dzięki bogactwu witamin daktyle suszone wpływają korzystnie na szereg procesów zachodzących w organizmie. Witamina C inaczej zwana kwasem askorbinowym jest skutecznym przeciwutleniaczem oraz wpływa pozytywnie na ogólną kondycję układu odpornościowego. Witamina K zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi. Witamina A przynosi korzyści wpływające na zdrowie oczu, skóry. Bierze udział w syntezie białek i przemianie lipidów. Witamina E nazywana jest witaminą młodości, ponieważ opóźnia starzenie się skóry. Jest również silnym przeciwutleniaczem.
Daktyle suszone zawierają również minerały, które wpływają między innymi na układ nerwowy, odpornościowy, pomagają w zwalczaniu anemii. W ich składzie znajdziesz też sporo błonnika, który wpływa na perystaltykę jelit i pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę. Dzięki temu mogą rozwiązać problemy z zaparciami.
Daktyle suszone – jaka jest ich cena?
W sklepie Jawo znajdziecie Państwo daktyle wysokiej jakości w cenie 5,99 zł za 500g. Można też zamówić je w większej paczce nawet 5 kg za 44,99 zł. Polecamy również dostępny w naszym sklepie syrop daktylowy. Zarówno daktyle suszone jak i syrop z ich owoców to doskonały składnik do wyrobu domowych, zdrowych słodyczy. Można z nich przygotować ciasta, batoniki i wiele innych.
Daktyle — kalorie, czyli czy można spożywać je na diecie?
Daktyle mają dobroczynny wpływ na stan zdrowia oraz bogate zastosowanie. Jeden daktyl zawiera 15 kcal, z kolei 100 g to 282 kcal. Nie jest to mało, ale nie należy ich unikać, tylko trzeba koniecznie zwracać uwagę na spożywaną ilość.
W naszym sklepie oferujemy Państwu daktyle suszone naturalnie bez dodatku cukru i konserwantów.
Wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna: | 1214 kJ / 290 kcal |
Tłuszcz | 0,5g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1g |
Węglowodany | 65g |
w tym cukry proste | 64g |
Błonnik | 8,7g |
Białko | 1,9g |
Sól | 0,1g |
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi
Opinie o produkcie (0)