Producenci

Erytrol - Erytrytol - Słodzik 1 kg Pan Zdrówko

 erytrol-erytrytol-slodzik.jpg
  • nowość
Dostępność: in stock
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Erytrol - Erytrytol - Słodzik 1 kg

Erytrol, nazywany także „erytrytrol”, stał się niezwykle popularny w naszych domach, gdy zaczęliśmy zdobywać i poszerzać wiedzę na temat szkodliwości cukru. Stał się jego godnym następcą.

Erytrol czy ksylitol?

Warto zaznaczyć, że obydwie te substancje świetnie zastępują zwykły, niezdrowy, biały cukier, nadając słodki smak ciastom, deserom czy napojom. Erytrol jest jednak dobrym rozwiązaniem dla diabetyków, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi 0. Posiada większe niż ksylitol właściwości antyoksydacyjne. Ponadto nie pozostawia on w potrawach obcego posmaku.

Erytrol — właściwości

Erytrol posiada zbawienny wpływ na organizm człowieka — część z jego zalet wymieniono wcześniej.  Jest bardzo zdrowy, gdyż nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, a dodatkowo zawiera najmniej kalorii spośród dostępnych na rynku substancji do słodzenia.

Erytrol — zastosowanie

Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Erytrol sprawdza się do pieczenia, w deserach, a także przetworach. To świetne rozwiązanie dla osób lubiących słodką kawę lub herbatę, ale liczących kalorie. Jest także wspaniałym dodatkiem do lekkich, orzeźwiających lemoniad.

Erytrol – zdrowy zamiennik cukru w Twojej diecie

Erytrol (inaczej erytrytol) to substancja, której popularność rośnie z dnia na dzień. W świecie dietetyki nazywa się ją „najzdrowszym cukrem na świecie”. Nie bierze się to znikąd. Słodycz erytrolu sięga 60-70% sacharozy, czyli tradycyjnego cukru. Dodatkowo słodzik ten ma zerową ilość kalorii na 100 g (0 kcal), co sprawia, że jest idealną propozycją dla ludzi przykładających uwagę do bilansu kalorycznego, jak i diabetykom. Wszystko za sprawą tego, że nie jest metabolizowany przez ludzki organizm.

Pochodzenie i źródło pozyskiwania erytrolu

Erytrol jest substancja, która w naturze występuje głównie w pyłkach kwiatów, owocach, grzybach, skorupiakach i owocach morza, a także algach. Jednak z powodów ekologicznych oraz ekonomicznych najczęściej pozyskuje się go poprzez hodowanie drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia, które syntezują glicerynę odpadową. Metoda ta jest zdecydowanie bardziej przyjazna środowisku. Dawniej pozyskiwano go z innych gatunków drożdży, które syntezowały erytrytol z glukozy. Jednak glukoza jest znacznie droższa niż gliceryna, a więc szybko zrezygnowano z tego sposobu.

Warto wiedzieć, że erytrol jest również naturalnie wytwarzany w naszym organizmie. Jego obecność została wykryta w naszych płynach rdzeniowo-mózgowych, płynach owodniowych, a także soczewce naszego oka.

Jakie właściwości ma erytrol?

Erytrol wyglądem przypomina tradycyjny biały cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. Przyjmuje postać białych kryształków. Z chemicznego punktu widzenia jest alkoholem cukrowym, co może powodować zaskoczenie. Chemicznie więc jest pokrewną substancją dla ksylitolu, sorbitolu czy glicerolu.

Jego słodycz jest równa około 60-70 procentom słodyczy sacharozy. Oznacza to, że chcąc uzyskać słodycz odpowiadająca 10 g cukru, musimy spożyć około 13-14 g erytrolu.

Ponadto podczas spożywania go, możemy odczuć uczucie przyjemnego chłodzenia w ustach i nie posiada posmaku. Właściwości te powodują, że często wykorzystuje się go jako jeden ze składników wszelkich mieszanek słodzików, np. aspartamu, gdyż neutralizuje on charakterystyczny posmak innych słodzików.  

Działanie erytrolu na ludzki organizm

Jakie właściwości erytrolu czynią go tak zdrowym zamiennikiem dla cukru?

Przede wszystkim, nie jest on metabolizowany przez nasz organizm. Oznacza to, że wchłaniamy go do krwiobiegu z układu pokarmowego, a następnie wydalamy go z moczem w tej samej formie, w jakiej go spożyliśmy. Spowodowane jest to tym, że nasz organizm nie posiada enzymów, które umiałyby go metabolizować.

Posiada on 0 kcal, ale także zerowy indeks glikemiczny. Dzięki temu jest zdrową alternatywą dla diabetyków oraz osób, które ze względów zdrowotnych nie chcą lub nie powinny spożywać pokarmów z wysokim indeksem glikemicznym. Z tego względu jest również dobrym wyborem dla ludzi, którzy są na diecie lub pragną wprowadzić w swoim żywieniu deficyt kaloryczny. Stosując go jako składnik naszych posiłków, nie musimy się martwić zbyt dużą kalorycznością lub rezygnować z ulubionego, słodkiego smaku.  

W ujęciu diety oraz diabetyków warto wspomnieć również o tym, że erytrol wykazuje działanie antyoksydacyjne. Dzieje się tak, ponieważ posiada on aż cztery grupy wodorotlenowe. Odgrywają one istotną rolę w eliminowaniu wodnych rodników. Erytrol odgrywa na tym polu szczególnie ważną role w przypadku cukrzyków, których stale utrzymująca się hiperglikemia powoduje nasilanie się stanów zapalnych, które nie ustępują, co powoduje liczne problemy zdrowotne takie jak uszkodzenia wzroku, nerek czy trudność w gojeniu się ran. Erytrol, który jest antyoksydantem, powoduje ich elimnowanie, co wyklucza występowanie stanów zapalnych.

Skąd tak silne działanie erytrolu? Tak jak wspominaliśmy wcześniej, nie jest on metabolizowany przez nasz organizm, lecz wchłanianych do krwi. Krążąc po naszym krwiobiegu, wyłapuje on wolne rodniki i łączy się z nimi, tworząc erytrozę i erytrulozę, a następnie wydala je z moczem. Obecność tych związków możemy zbadać w moczu. W przypadku, kiedy w naszym organizmie nie występuje stan zapalny, erytrol jest wydalony w niemienionej formie.

Warto zwrócić uwagę na zależność erytrolu i próchnicy w naszym organizmie, co może okazać się szczególnie istotne dla rodziców. Otóż erytrol wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Ma to swoje źródło w tym, że nie ulega on przemianom w kwas w naszej jamie ustnej, gdyż nasz organizm go nie metabolizuje. Dodatkowo udowodniono, że hamuje powstawanie płytki nazębnej i występowaniu bakterii, które odpowiadają za wywoływanie próchnicy w naszej jamie ustnej. Dzieje się tak, ponieważ uniemożliwia on przytwierdzanie się ich do płytki nazębnej, a także wnika do wnętrza ich komórek, hamując procesy metaboliczne bakterii i uniemożliwia ich rozmnażanie.

Zastosowanie erytrolu w diecie

W Polsce możemy stosować erytrol od 2008 roku, kiedy to został dopuszczony do użycia jako produkt spożywczy. W następstwie tego może on być dodawany do lodów, deserów, produktów zbożowych, galaretek, marmolad i wszystkich innych produktów wymagających słodzenia.

W przemyśle spożywczym stosujemy go nie tylko jako substancję słodzącą, ale również jako wypełniacz, zagęszczacz i wzmacniacz smaku. Czasami sprawia również, że temperatura wrzenia danego produktu jest dużo niższa niż przed dodaniem.

W naszych domach posiada on równie szerokie zastosowanie jak w przemyśle spożywczym. Możemy używać go jako zamiennik cukru do produktów spożywczych. Sprawia to, że ma on bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest to świetna wiadomość dla diabetyków, a także osób, które z jakiegoś względu nie chcą lub nie mogą stosować cukru w swojej diecie. Nie zauważono również negatywnych skutków na stan naszego uzębienia, dzięki czemu nie musimy obawiać się próchnicy u naszych dzieci.

Dodatkowo erytrol stosuje się również w przemyśle farmaceutycznym. Stanowi on składnik leków oraz osłonek tabletek, a także jako nośnik substancji aktywnych w saszetkach. Dodaje się go również do past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.

Przeciwwskazania do stosowania erytrolu

Ze względu na to, że erytrol został dopuszczony do użytkowania na całym świecie, uznaje się go za całkowicie bezpiecznego w spożyciu. Od 1999 roku uznano również, że nie ma konieczności określania jego dopuszczalnej dobowej dawki spożycia.

Niestety, jedyny skutek nadmiernego spożycia erytrolu, który zaobserwowano to biegunki, wzdęcia i bóle brzucha. Można ich łatwo uniknąć, stosując się do kilku zasad:

  •        Należy przyjmować go w kilku dawkach, a nie w jednej, gdyż wówczas nasz organizm lepiej go toleruje;
  •        Gorzej go tolerujemy, jeżeli jest przez nas spożywany na czczo;
  •        Zdecydowanie lepiej go trawimy, jeśli spożywamy go w pokarmach stałych, a nie np. w napojach;
  •        Nasz organizm może się zaadaptować do jego spożywania.

Badania udowodniły również, że spożywanie erytrolu nie zwiększa ryzyka wstępowania nowotworów, bezpłodności lub wad rozwojowych płodów.

Zalecana dzienna dawka spożycia erytrolu

Na podstawie badań ustalono, że optymalna dzienna dawka spożycia erytrolu dla dorosłej osoby powinna wynosić około 0,5-1 g erytrolu na każdy kg ciała. Dzięki temu możemy zminimalizować całkowicie ryzyko występowania biegunek. Szacuje się również, że lepiej jest go spożywać w kilku dawkach dziennie, niż jednej większej.

W części krajów europejskich zakazane jest używanie go jako składnik napojów słodzonych ze względu na zwiększone ryzyko występowania biegunek.

Szczególną ostrożność powinniśmy zachowywać w przypadku dzieci, które są dość wrażliwe na nadmierne spożycie tej substancji, zwłaszcza w napojach. W ich przypadku przyjmuje się, że bezpieczna dawka dopuszczalna do spożycia to około 0,71 g erytrolu na 1 kg masy ciała.

Ostrzeżenia i wskazówki

Tak jak zostało wspomniane wcześniej, jego nadmierne spożycie nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu, ale może przyczynić się do nieprzyjemnych dolegliwości takich jak bóle brzucha. Jeżeli chcemy im zapobiec, nie powinniśmy przekraczać dawki 50 g dziennie.

Zawartość netto i cena erytrolu

W sprzedaży możemy najczęściej znaleźć erytrol w formie granulatu lub proszku. Pakowany jest on w opakowania o różnej pojemności, w zależności od producenta. Ceny również mogą być zróżnicowane, w zależności od tego, jaką wagą opakowania jesteśmy zainteresowani. Oczywiście dużo opłacalne jest zakupienie większego opakowania.

Erytrol możemy również zakupić w formie mieszanki ze stewią, jednak cena wówczas jest bardzo podobna do ceny erytrolu, a więc wybór zależy tylko od naszych preferencji smakowych. Ceny za opakowanie 200g erytrytolu rozpoczynają się od 7,90 zł do około 20 zł za 1 kg. Oczywiście, w zależności od miejsca zakupu oraz producenta możemy zapłacić więcej lub mniej. Szacuje się, że za 1 kg erytrolu musimy zapłacić od 15 zł, aż do 30 zł.

Opinie

Erytrol cieszy się bardzo dobrymi opiniami wśród konsumentów. Jest to spowodowane wieloma czynnikami. Szczególną popularnością cieszy się w diecie sportowców, diabetyków, a także ludzi, którzy z jakiś względów chcą ograniczyć kaloryczność swoich posiłków bez rezygnowania z ich słodkiego smaku. Obok stewii i ksylitolu możemy uznać erytrytol za jeden z najpopularniejszych słodzików. Za jego popularność odpowiada również wzrost świadomości na temat zdrowego życia, żywienia i diet.

Na stronach i forach cukierniczych możemy przeczytać, że mimo zamienienia tradycyjnego cukru buraczanego na erytrol, wypieki zachowały oczekiwany słodki smak. Nie zmienia on również smaku posiłków, co często ma miejsce przy innych rodzajach słodzików.

Niestety, w porównianiu do tradycyjnego białego cukru, cena za 1 kg erytrolu wydaje się dość wysoka, co potwierdzają opinie konsumentów. Mimo tego cieszy się on ogromną popularnością ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Produkt wegański

Produkt wegetariański

Produkt bez cukru

Produkt bez konserwantów

Produkt bez dodatku oleju palmowego

Produkt bez dodatku soli

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl