WAKACYJNE PROMOCJE
WAKACYJNE PROMOCJE
Matero/ Tykwa gliniana do Yerba Mate 200ml
29,78 zł 21,00 zł
szt.
Bombilla Bola ze szczoteczką - szara
37,46 zł 27,00 zł
szt.
Bombilla do Yerba Mate - Alvaro
19,88 zł 18,00 zł
szt.
Matero ceramiczne prążek 240ml miodowe AZTEK
23,98 zł 19,00 zł
szt.
Matero / Tykwa - biała do Yerba Mate 250ml
31,97 zł 23,00 zł
szt.
Olejek Eteryczny - LAWENDA Lavender 100% - 10 ml
17,98 zł 13,50 zł
szt.
Olejek Eteryczny - YLANG YLANG III 100% - 10 ml
19,78 zł 18,00 zł
szt.
Matero / Tykwa - biała do Yerba Mate 350ml
32,97 zł 25,00 zł
szt.

Fasola Mung - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 90g, Bavicchi

Dostępność: out of stock
Cena: 6,19 zł 6.19
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Fasola Mung - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 90g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Phaseolus Mungo

Fasola Mung znana jest również jako zielona soja. To chyba najbardziej rozpowszechniona na świecie roślina przeznaczona do wysiewania na kiełki. 
Od wieków jest uznawana za przysmak w Azji, a jej kolebką są Indie.

Kiełki fasoli Mung są bogate w witaminy i minerały (Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na). Zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy i liczne enzymy niezbędne do trawienia. Dzięki cennym składnikom wpływają kojąco na układ nerwowy, przez co ich spożycie jest zalecane osobom doświadczającym dużego stresu, kobietom odczuwającym dotkliwie napięcie przedmiesiączkowe oraz ciężarnym. Są w nich znaczne ilości antyoksydantów, usuwają z organizmu wolne rodniki, zapobiegając mutacjom nowotworowym komórek. Ponadto, obniżając poziom "złego" cholesterolu i regulując ciśnienie krwi, chronią przed chorobami serca i układu krążenia.

Tym, co wyróżnia kiełki fasoli Mung, jest wysoka zawartość białka. Z tego powodu chętnie sięgają po nie zwłaszcza wegetarianie.
Ponadto 100g tych kiełków zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na błonnik.

Kiełki pozostają jędrne i chrupiące pod warunkiem, że będą hodowane z dala od źródła światła. Idealnie nadają się do potraw kuchni orientalnej.
Dobrze jest sparzyć je wrzątkiem lub lekko poddusić na parze - wtedy idealnie pasują do zup, sałatek, dań makaronowych, ryżowych, gulaszów,
kurczaka oraz jako baza na kotleciki. Doskonale służą jako dodatek do aperitifów i napojów.

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl