
Głóg owoc 100 g Nanga






Opis
Głóg owoc 100 g Nanga
Wzmacnia i chroni serce, wpływa regulująco na jego pracę. Wspiera prawidłowe krążenie i ciśnienie krwi.
ZASTOSOWANIE
Zdrowotne zastosowanie obejmuje: zastoinową niewydolność serca, ból w klatce piersiowej i nieregularne bicie serca, niskie ciśnienie krwi oraz wysokie ciśnienie krwi “stwardnienie” tętnic (arterioskleroza) i wysoki cholesterol, miażdżycę, cukrzycę, otyłość, dolegliwości trawienne, niestrawność, biegunkę i ból brzucha, problemy menstruacyjne, nerwicę – jako środek uspokajający, zwiększenie diurezy, rany, świąd, odmrożenia, wrzody.
Przetwory z głogu działają uspokajająco, szczególnie z kwiatów. Mogą zapobiegać licznym nerwicom wegetatywnym, w tym serca. Znoszą objawy zawrotów głowy, uczucia „uderzenia krwi do głowy” oraz przeciwdziałają przykrym skokom ciśnienia w okresie po- i przekwitania. Korzystnie działają w okresie klimakterium u kobiet.
Wskazania: dusznica bolesna, niemiarowość serca, choroba wieńcowa, nadciśnienie, miażdżyca, zaburzenia krążenia obwodowego i mózgowego, hiperlipemia, cukrzyca, skazy naczyniowe, otyłość.
Z owoców przyrządzać wino, nalewkę, intrakt lub odwar.
Odwar – Decoctum: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką wody, zagotować, gotować 3-5 minut, odstawić na 30 minut pod przykryciem, przecedzić przez sito, dodać do smaku miód. Pić 1-2 razy dziennie po 1 szklance odwaru.
Intrakt – Intractum: 100 g świeżych rozdrobnionych kwiatów lub owoców zalać 500 g gorącego alkoholu 30-40%, odstawić minimum na 2 tygodnie, przecedzić, dodać miód. Zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżce. Stosować minimum przez 3 miesiące. Na kwartał (pełna kuracja) potrzebne jest około 1380-1400 ml intraktu (1 raz dziennie po ok. 15 ml).
Nalewka – Tinctura (100 g świeżego lub suchego surowca na 300 g ciepłego alkoholu 40%) – 1-2 razy dziennie po 5-10 ml. Można wymieszać z miodem w proporcji 1:1.
PRZECIWWSKAZANIA
Głogu nie powinny stosować osoby z niedociśnieniem.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)