Producenci

Groszek - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 400g, Bavicchi

Dostępność: out of stock
Cena: 14,50 zł 14.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Groszek - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 400g, Bavicchi

Kiełki grochu są bardzo bogate w białka, węglowodany, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminy A, C, B, D, E i kwas foliowy. Wspierają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Działają pobudzająco, szczególnie na układ pokarmowy. Są słodkie i chrupiące. Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!

Groszek - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, DUŻE OPAKOWANIE - 400g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Pisum Sativum

Kiełki grochu są bardzo bogate w białka, węglowodany, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminy A, C, B, D, E i kwas foliowy.
Wspierają organizm w walce z bakteriami i wirusami
. Działają na niego pobudzająco, szczególnie na układ pokarmowy.

Pędy grochu są słodkie i chrupiące. Przed zjedzeniem dobrze jest je przez krótką chwile podgotować na parze. Nie należy jednak przesadzać
z czasem gotowania, żeby uniknąć utraty enzymów i witamin. Ta prosta technika poprawia smak i zapewnia lepszą przyswajalność kiełków.

Najbardziej odpowiednim i szybkim sposobem otrzymywania tych pędów będzie worek do kiełków, ale rosną doskonale nawet na tacach. 

Czas kiełkowania wynosi 2-3 dni. 

DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! 
Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl