Gryka - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 90g, Bavicchi

Dostępność: out of stock
Cena: 6,19 zł 6.19
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Gryka - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 90g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Fagopyrum Esculentum

Te pędy są bardzo bogate w witaminy z grupy B, a także w potas, fosfor, wapń i lecytynę. Zawierają rutynę oraz bioflawonoidy,
znane również jako witamina P.

Stanowią dobre źródło białka. Działają na organizm odkwaszająco. Dzięki zawartości rutyny uelastyczniają naczynia krwionośne i zapobiegają miażdżycy. Z kolei zawartość boru i wapnia czyni je naszymi sprzymierzeńcami w profilaktyce osteoporozy. Oprócz tego wspomagają pracę
układu immunologicznego, a dla jelit stanowią naturalny probiotyk
.

Czas ich kiełkowania jest dość długi: pęd jest gotowy, gdy czarny materiał siewny jest prawie całkowicie odłączony od pędu. 
Odpowiednia ilość wilgoci, ciepła i światła sprzyja pełnemu odłączeniu się łupiny. Nasiona są niewielkie, dlatego łatwo zbijają się w większe skupiska.
Aby tego uniknąć nie należy przesadzać z podlewaniem przez pierwsze 5-6 dni.
 

 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl