Producenci

Jałowiec owoc cały 100g

Dostępność: in stock
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 6,90 zł 6.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Jałowiec owoc cały 100g

Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. Pospolicie występuje w lasach, ale sadzony jest również w celach ozdobnych, w parkach i ogrodach. Owoce jałowca (szyszkojagody) są okrągłe, ciemno wybarwione i pokryte delikatnym białym nalotem. Stosowane są jako przyprawa do mięs, szczególnie dziczyzny, której smak podkreślają. Jednak jałowiec to nie tylko przyprawa.

Owoce jałowca mają właściwości lecznicze – pomaga na problemy z trawienne, bóle reumatyczne i działają przeciwzapalnie. Jałowiec zawiera wiele cennych substancji o działaniu prozdrowotnym i leczniczym. Owoce jałowca cenne właściwości zawdzięczają olejkom eterycznym, które występują w ilości ok. 2 procent. W ich skład wchodzą związki bioaktywne m.in. alfa- i beta-pinen, który stanowi do 60 proc. olejku eterycznego, terpinen-4-ol w ilości do 5 proc., a także juneol, kamfora jałowcowa, alfa-kadinol i beta-mircen.

Właściwości:  ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Przetwory z jałowca mają działanie moczopędne, ponieważ zwiększają przepływ krwi przez nerki oraz nasilają przesączanie w kłębuszkach nerkowych. Zwiększają produkcję moczu, wraz z którym usuwane są z organizmu kwasu moczowego oraz sodu. Sprawia to, że jałowiec pomaga na obrzęki oraz stymuluje oczyszczanie organizmu. Jałowiec wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, co także wynika z działania moczopędnego.

Jałowiec jest również przyprawą wykorzystywaną m.in. w kuchni staropolskiej. Nadaje potrawom charakterystyczny korzenny, słodko-gorzki smak oraz leśny zapach. Jałowiec jest składnikiem dań mięsnych - tłustych i ciężkostrawnych. Jest dodawany do dziczyzny, pasztetów, bigosu i mięsnych sosów. Zwykle łączy się go z tymiankiem, kolendrą, rozmarynem i liściem laurowym. Jałowca używa się też do peklowania mięsa. Do potraw dodaje się całe owoce jałowca lub rozgniecione w moździerzu.

Należy pamiętać, by przechowywać wysuszone owoce jałowce w całości, gdyż po rozgnieceniu szybko tracą aromat.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl