
Jeżówka wąskolistna ziele mielone 100g Nanga






Opis
Jeżówka wąskolistna ziele mielone 100g Nanga
Buduje solidną odporność i stymuluje mechanizmy obronne organizmu w momencie infekcji.
Jeżówka wąskolistna (Echinaceae angustifolia) to wieloletnia bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae). Roślina osiąga nawet do 100 cm wysokości i posiada podłużne liście pokryte sztywnymi włoskami. Koszyczek kwiatowy zwieńczający każdy z pędów przyozdabiają różowo-fioletowe płatki, rozchodzące się promieniście spod brunatnej, wypukłej części przypominającej jeża (z gr. ekhinos – jeż).
Jeżówka wywodzi się z Ameryki Północnej. Już rdzenni mieszkańcy tamtejszych terenów zdawali sobie sprawę z jej pozytywnego wpływu na zdrowie, wykorzystując zdolność ziela do oczyszczania i leczenia ran. Z rośliny przyrządzano napar, który stosowano w przypadku infekcji, spadku odporności i podczas gorączki. W XX wieku, za sprawą odkrycia antybiotyków, tradycja stosowania jeżówki odeszła nieco w cień.
Obecnie nauka pilnie przygląda się wzmiankom o obyczajach naszych przodków i czyni roślinę przedmiotem coraz liczniejszych badań. Ich wyniki nie dają jeszcze jednoznacznej odpowiedzi, jednak prezentują się obiecująco. Analiza surowca wykazała obecność wielu substancji czynnych mających wpływ na procesy związane z odpowiedzią organizmu na patogeny. Ziele rośliny jest źródłem m.in. echinakozydu, substancji przeciwdziałającej namnażaniu i wzrostowi bakterii, ze szczególnym uwzględnieniem gronkowców i paciorkowców.
Składniki:
Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) – ziele 100%.
Kraj pochodzenia: USA.
Zalecany sposób użycia:
Ziele mielone:
Pół łyżeczki proszku zalać gorącą wodą, przykryć, odstawić do ostygnięcia. Wypijać razem z osadem. Stosować 2-3 razy dziennie przez miesiąc, po czym zrobić 2 tygodnie przerwy.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie stosować ciąży i w trakcie karmienia piersią.
Odstawić w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.
Źródła:
1. Echinacea angustifolia. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/echinacea-angustifolia
2. Echinacea angustifolia. https://www.wildflower.org/plants/result.php?id_plant=ecan2
3. Jeżówka wąskolistna. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BC%C3%B3wka_w%C4%85skolistna
4. Naturalne substancje immunostymulujące: Immunostimulantia/Bioimmunostymulatory. http://www.rozanski.ch/immunolog.html
Część rośliny:
ziele
Kraj pochodzenia:
USA
Zdrowie:
Prawidłowa odporność, Trawienie
Zastosowanie:
rany i otarcia
Ostrzeżenia:
nie dla kobiet w ciąży i karmiących
Jeżówka wąskolistna (Echinaceae angustifolia) to wieloletnia bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae). Roślina osiąga nawet do 100 cm wysokości i posiada podłużne liście pokryte sztywnymi włoskami. Koszyczek kwiatowy zwieńczający każdy z pędów przyozdabiają różowo-fioletowe płatki, rozchodzące się promieniście spod brunatnej, wypukłej części przypominającej jeża (z gr. ekhinos – jeż).
Jeżówka wywodzi się z Ameryki Północnej. Już rdzenni mieszkańcy tamtejszych terenów zdawali sobie sprawę z jej pozytywnego wpływu na zdrowie, wykorzystując zdolność ziela do oczyszczania i leczenia ran. Z rośliny przyrządzano napar, który stosowano w przypadku infekcji, spadku odporności i podczas gorączki. W XX wieku, za sprawą odkrycia antybiotyków, tradycja stosowania jeżówki odeszła nieco w cień.
Obecnie nauka pilnie przygląda się wzmiankom o obyczajach naszych przodków i czyni roślinę przedmiotem coraz liczniejszych badań. Ich wyniki nie dają jeszcze jednoznacznej odpowiedzi, jednak prezentują się obiecująco. Analiza surowca wykazała obecność wielu substancji czynnych mających wpływ na procesy związane z odpowiedzią organizmu na patogeny. Ziele rośliny jest źródłem m.in. echinakozydu, substancji przeciwdziałającej namnażaniu i wzrostowi bakterii, ze szczególnym uwzględnieniem gronkowców i paciorkowców.
Składniki:
Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) – ziele 100%.
Kraj pochodzenia: USA.
Zalecany sposób użycia:
Ziele mielone:
Pół łyżeczki proszku zalać gorącą wodą, przykryć, odstawić do ostygnięcia. Wypijać razem z osadem. Stosować 2-3 razy dziennie przez miesiąc, po czym zrobić 2 tygodnie przerwy.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie stosować ciąży i w trakcie karmienia piersią.
Odstawić w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.
Źródła:
1. Echinacea angustifolia. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/echinacea-angustifolia
2. Echinacea angustifolia. https://www.wildflower.org/plants/result.php?id_plant=ecan2
3. Jeżówka wąskolistna. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BC%C3%B3wka_w%C4%85skolistna
4. Naturalne substancje immunostymulujące: Immunostimulantia/Bioimmunostymulatory. http://www.rozanski.ch/immunolog.html
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Kraj pochodzenia: | USA |
Zdrowie: | Prawidłowa odporność, Trawienie |
Zastosowanie: | rany i otarcia |
Ostrzeżenia: | nie dla kobiet w ciąży i karmiących |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)