Producenci

KAVA KAVA LAVENA FIJI 50 g Nanga

Dostępność: in stock
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 47,00 zł 47.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

KAVA KAVA LAVENA FIJI 50 g Nanga

Kava kava to po polsku pieprz metystynowy (Piper methysticum). Z kawą nie ma nic wspólnego, natomiast z pieprzem łączy ją botaniczna rodzina pieprzowatych. Rośnie na Wyspach Pacyfiku, zwłaszcza w Mikronezji, Fiji, Vanuatu i na Hawajach, gdzie jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Z jej korzenia sporządza się napój, który jest nieodłącznym elementem kultury mieszkańców Wysp Pacyfiku od niepamiętnych czasów. Napój ten jest dla nich tym, czym dla Japończyków jest herbata. Spożywają go codziennie podczas spotkań w swoich domach oraz w kava barach (zwanych nakamalami), a także serwują podczas ważnych ceremonii.

Kava kava obecna jest na wszystkich wydarzeniach religijnych, kulturalnych i politycznych odbywających się na Wyspach Pacyfiku. Ceniona jest za swoje działanie odprężające i delikatnie euforyzujące. Nie bez powodu nazywana jest korzeniem szczęścia. Lubią ją introwertycy i osoby, które czują się niepewnie podczas spotkań towarzyskich, ponieważ kava kava znosi stany lękowe i ułatwia wchodzenie w interakcje z ludźmi. A kiedy jej działanie opada, sen przychodzi szybciej i jest głębszy. Ludność Wysp Pacyfiku stosuje kavę nie tylko dla przyjemności, ale też w celach leczniczych. Kava to dla nich tradycyjny środek medyczny, który uspokaja, łagodzi napięcie, znosi bóle mięśni i menstruacyjne, działa nasennie, pomaga w infekcjach, chorobach układu moczowego i skóry.

Na różnych wyspach napój przygotowuje się nieco inaczej, a od sposobu przygotowania zależy jego moc i działanie. I tak wyspa Vanuatu słynie z bardzo mocnej i gęstej kavy, sporządzanej ze świeżych korzeni tej rośliny, dlatego tam napój ten spożywany jest głównie wieczorami. Z kolei na wyspach Fiji oraz Tonga popularna jest kava w lekkiej, rozwodnionej wersji o słabszym działaniu, którą pija się przez cały dzień.

Mieszkańcy wyspy Vanuatu przygotowują kavę w następujący sposób:

umieszczają 30 – 40 g zmielonej kavy (około 3 – 4 łyżki) w materiałowym woreczku, a woreczek w większym naczyniu zalewają go ciepłą wodą (niewrzącą i niezbyt gorącą) ugniatają woreczek dłonią, aby wyekstrahować do wody jak najwięcej związków czynnych – trwa to około 15 minut po tym czasie wyciskają woreczek, a gotowy napój przelewają do naczyń, zwykle do wydrążonych łupin kokosowych.Jest to porcja dla około 5 – 6 osób.

Moc i działanie kavy zależy także od jej gatunku, a jest ich całe mnóstwo, oraz od użytej części rośliny. Z kava kava pozyskuje się nie tylko korzenie, ale też gruby fragment łodygi znajdujący się tuż nad korzeniem. Obie części sprzedawane są osobno i obie możecie kupić w naszym sklepie. Korzeń nazywany jest „waka”, a ta część nad korzeniem to „lawena”.

Lawena charakteryzuje się mniejszą zawartością kavalaktonów – związków aktywnych odpowiedzialnych za działanie kavy. Dzięki temu jej działanie jest subtelniejsze i nie tak bardzo sedatywne jak waki. Jest również łagodniejsza w smaku. Mieszkańcy Wysp Pacyfiku lubią pić lawenę w ciągu dnia, aby poczuć lekkie rozluźnienie i dobry nastrój podczas codziennych obowiązków. Waka z kolei to mocna, solidnie rozluźniająca kava o intensywnym smaku i wysokiej zawartości kavalaktonów, która spożywana jest zwykle w porze wieczornej lub nocą. Warto wspomnieć jeszcze o podziale na kavę szlachetną i nieszlachetną (noble i non-noble kava).

Kava nieszlachetna obejmuje odmiany o bardzo wysokiej zawartości kavalaktonów i alkaloidów, które wyróżniają się mocnym, wręcz przytłaczającym działaniem. Niektóre z nich wykorzystywane były w tradycyjnym lecznictwie.

 Kavy tej nie spożywa się na co dzień, ponieważ powoduje nieprzyjemne efekty uboczne, odczuwalne jako swego rodzaju „kac” nawet przez dwa dni (stąd też nazwa „tudei kava”). Jej eksport z wyspy Vanuatu został więc zakazany. Niestety w związku z tym, że kava nieszlachetna rośnie szybciej i jest tańsza, niektórzy sprzedawcy próbują eksportować kavę tudei wymieszaną z kavą noble. Kava szlachetna powstaje z odmian o optymalnym składzie kavalaktonów. Przygotowany z niej napój nie wywołuje działań niepożądanych i jest całkowicie bezpieczny. Noble kava spożywana jest codziennie na Wyspach Pacyfiku. Aby odróżnić ją od kavy nieszlachetnej, wykonuje się analizę HPLC.

SKŁAD:

Lawena Kava pochodząca z Fiji. 100% Lawena . Chemotyp: 426351

SPOSÓB UŻYCIA ­ Do użytku zewnętrznego. Łyżeczkę kava zalać 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 15 minut. Odsączyć. Użyć do fazy wodnej kosmetyków ujędrniających skórę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY Pieprz metystynowy (Piper methysticum) to dwupienny krzew z rodziny pieprzowatych – Piperaceae. Występuje w Mikronezji, Melanezji, Polinezji i na Hawajach. Wyróżnia się ponad 200 jego odmian. Osiąga 3 – 5 m wysokości. Jego liście są duże, o kształcie sercowatym i promieniście rozchodzących się nerwach. Kwiaty przypominają wąskie, białe kłosy. Wyrastają w kępkach bezpośrednio z łodygi. Owocami są jednonasienne jagody, które pojawiają się bardzo rzadko.

Nie stosować w ciąży, Nie stosować u małych dzieci,

Do użytku zewnętrznego

Zastosowanie: Pielęgnacja ciała

Przechowywać  w miejscu niedostępnym dla małych dzieci .

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl