Producenci

KOLENDRA MIELONA - bez dodatków - 30g

Dostępność: out of stock

Opis

 

Kolendra to roślina, która znalazła zastosowanie głównie w kuchni. Mało kto wie, że posiada właściwości zdrowotne, które od dawna są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Kolendra jest stosowana m.in. na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie. Naukowcy przekonują, że pomaga także w zatruciach pokarmowych.

Istnieją dwa gatunki kolendry, z których najbardziej popularnym jest gatunek uprawny – kolendra siewna (łac. Coriandrum sativum L.). Kolendra wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego. Obecnie jest uprawiana m.in. w Chinach, Indiach, Pakistanie, Gruzji, Rosji, Argentynie, Europie Środkowej, Maroko, Etiopii i Syrii. W Polsce jest hodowana na plantacjach, a czasem spotyka się jako zdziczałą.

W zależności od kraju, w którym kolendra jest uprawiana, jej owoce różnią się rozmiarem i kształtem, a zielone liście smakiem. Na przykład, liście kolendry pochodzące z Gruzji są ostre w smaku, z Syrii bardziej łagodne, zaś z Etiopii bardziej aromatyczne.


Kolendra na niestrawność i nie tylko

Owoce kolendry stosuje się w medycynie naturalnej jako składnik preparatów złożonych i mieszanek ziołowych na niestrawność i w walce z pasożytami jelitowymi.

Natomiast pozyskiwany z owoców (nasion) kolendry olejek, a zwłaszcza zawarty w nim linalol, wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, w tym jelit, a co za tym idzie - działa wiatropędne. Po rozkurczeniu napięcia mięśniowego, poprawia się bowiem perystaltyka jelit i przechodzenie gazów. Sprawdzi się więc w bólach brzucha powodowanych wzdęciami. Ponadto olejek z kolendry znalazł zastosowanie w zapaleniu błony śluzowej żołądka i biegunkach.

 

Skład:

kolendra mielona 100%

Waga netto:

30 g

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl