
KORZEŃ MYDLNICY - Mydlnica - EKO - 100g






Opis
Zalać szklanką wrzątku około 1 łyżeczkę produktu i pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut. Spożywać 1-2 razy dziennie.
korzeń mydlnicy* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego
100g
Mydlnica lekarska
Saponaria officinalis L.
Inne nazwy: mydlnik, mydlik, mydelnik, mydłownik, psie goździki
Roślina wieloletnia występująca w całej Europie i Azji.
Mydlnicę używano już w starożytności do odtłuszczania owczej wełny. Korzenia rośliny używano do mycia, stąd jej nazwa łacińska sapo – mydło. Arabowie leczyli nią trąd, liszaje i owrzodzenia skóry.
W medycynie ludowej używana bywała jako środek wykrztuśny przy kokluszu, skuteczny lek przy podagrze, żółtaczce i jako środek żółciopędny, a także na ukąszenia gadów. Odwarem jej płukano gardło przy anginie, a przy katarze wciągano go do nosa, natomiast przy bólu zęba żuto korzeń.
Zewnętrznie używano mydlnicy przy różnych schorzeniach skórnych. Dopiero w XIX wieku po wyizolowaniu z mydlnicy saponin, zainteresowała się nią medycyna oficjalna.
Mydlnica ma działanie wykrztuśne, rozrzedzające flegmę, żółciopędne, lekko moczopędne oraz napotne. Ułatwia przyswajanie składników pokarmowych. Zewnętrznie działa przeciwobrzękowo, gojąco i przeciwbakteryjnie oraz grzybobójczo.
W przemyśle cukierniczym używana jest jako dodatek do chałwy.
Odwar z korzeni mydlnicy w mieszance z łopianem i pokrzywą stosowany jest w kosmetyce do zmywania twarzy, kąpieli mycia włosów. Nadaje włosom połysk i sypkość, a skórę czyni miękką i aksamitną. Wchodzi w skład niektórych szamponów, past do zębów, mydeł i płynów kąpielowych.
Dawniej w odwarze z korzeni mydlnicy prano delikatne tkaniny z jedwabiu i wełny. Służył on też do odtłuszczania runa owczego oraz do produkcji środków przeciwpożarowych do gaśnic.
źródło: Podlaski Ogród Botaniczny
Zdjęcie produktu - zdjęcie poglądowe.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)