Ksylitol- tzw. cukier brzozowy jest produktem zastępującym tradycyjny cukier. Produkt ten jest jednak w porównaniu z cukrem dużo zdrowszy, ponieważ ma prawie połowę mniej kalorii, ma znacznie niższy tzw. indeks glikemiczny (8-12 razy) dzięki czemu jest bezpieczniejszy dla diabetyków, przy trawieniu tworzy on odczyn zasadowy dlatego zalecany jest dla osób starszych zagrożonych osteoporozą. Może służyć do słodzenia napoi lub różnych wyrobów kulinarnych.
Choć ksylitol nie jest cudownym środkiem dietetycznym, jego pozytywny wpływ na organizm jest niezaprzeczalny. Poza wpływem na poziom cukru we krwi, ma jeszcze inne zalety:
-
działa bakteriobójczo – ta właściwość sprawia, że jest cenionym dodatkiem do gum do życia, past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej, wspomagając walkę z zapaleniem dziąseł i próchnicą;
-
wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie, czyli wpływa na mineralizację kości;
-
nie wpływa (w przeciwieństwie do sacharozy) na rozwój grzybów i drożdżaków w organizmie.