
Kardamon nasiona bez łupinki 50g Nanga






Opis
Kardamon nasiona bez łupinki 50g Nanga
Już obrane, całe nasiona kardamonu o uwodzicielskim, słodko-korzennym aromacie.
Kardamon (Elettaria cardamomum) – roślina należąca do rodziny imbirowatych, a zarazem szlachetna, orientalna przyprawa pochodząca z Indii i Sri Lanki. Posiada nasiona w strąkach wyrastających na poziomie gruntu. To właśnie one są cennym surowcem zielarskim i kulinarnym. Od 4 do 5 % składu to olejki eteryczne, zawierające silne antyoksydanty oraz substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. W Ajurwedzie Elettaria cardamomum stosowany jest w okresach narażenia na infekcje oraz u osób z osłabioną odpornością. Co ciekawe, w Indiach kardamon wykorzystywany jest także jako środek odświeżający jamę ustną – nasiona są żute lub dodawane jako składnik past do zębów. Niezwykły aromat kardamonu sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni. Można przyprawiać nim potrawy słone i słodkie, którym nadaje charakterystyczny, słodko-ostry, korzenny smak i zapach. Ponadto posiada właściwości rozgrzewające – dobrze sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.
- Wzmacnia odporność.
- Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie.
Składniki:
Owoc kardamonu bez łupinki 100%.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Gwatemala.
Zalecany sposób użycia:
Jako przyprawa, w ilości według uznania.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Część rośliny:
owoc
Sposób zbioru:
Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna:
Ayurveda
Kraj pochodzenia:
Gwatemala
Smak:
rozgrzewający, ostry, korzenny
Zdrowie:
Drogi moczowe, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie:
odprężenie i nastrój, przyprawa
Kardamon (Elettaria cardamomum) – roślina należąca do rodziny imbirowatych, a zarazem szlachetna, orientalna przyprawa pochodząca z Indii i Sri Lanki. Posiada nasiona w strąkach wyrastających na poziomie gruntu. To właśnie one są cennym surowcem zielarskim i kulinarnym. Od 4 do 5 % składu to olejki eteryczne, zawierające silne antyoksydanty oraz substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. W Ajurwedzie Elettaria cardamomum stosowany jest w okresach narażenia na infekcje oraz u osób z osłabioną odpornością. Co ciekawe, w Indiach kardamon wykorzystywany jest także jako środek odświeżający jamę ustną – nasiona są żute lub dodawane jako składnik past do zębów. Niezwykły aromat kardamonu sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni. Można przyprawiać nim potrawy słone i słodkie, którym nadaje charakterystyczny, słodko-ostry, korzenny smak i zapach. Ponadto posiada właściwości rozgrzewające – dobrze sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.
- Wzmacnia odporność.
- Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie.
Składniki:
Owoc kardamonu bez łupinki 100%.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Gwatemala.
Zalecany sposób użycia:
Jako przyprawa, w ilości według uznania.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Część rośliny: | owoc |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Ayurveda |
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
Smak: | rozgrzewający, ostry, korzenny |
Zdrowie: | Drogi moczowe, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Higiena jamy ustnej |
Zastosowanie: | odprężenie i nastrój, przyprawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)