Według literatury zielarskiej owoc kopru włoskiego może być stosowany w zaburzeniach trawiennych, kolkach, wzdęciach, działa korzystnie na górne drogi oddechowe.

Koper Włoski Owoc EKO - 50g Dary Natury






Opis
KOPER WŁOSKI OWOC EKO 50G
W medycynie ludowej wywar ze sproszkowanych owoców uważano za środek ogólnie wzmacniający, służący do przemywania oczu i nacierania głowy na porost włosów. Koper włoski stosowano również przy katarze żołądka i jako środek moczopędny oraz regulujący miesiączkowanie.
Obecnie owoc używany jest jako lek wykrztuśny, rozkurczowy, pobudzający trawienie, wiatropędny i mlekopędny dla karmiących matek. Obok rumianku jest najniezbędniejszym lekiem dla niemowląt, przeciwdziałającym wzdęciom.
Koper włoski ma szerokie zastosowanie jako przyprawa kuchenna. Młode liście dodaje się do dań z ryb, zup i masła.
Sproszkowanymi owocami przyprawia się potrawy z ryżu, kukurydzy, drób, baraninę i dziczyznę. Owoce dodaje się również do kiszenia kapusty i ogórków oraz do marynat, a także do pierników.
Koper włoski jest dobrym pożytkiem pszczelim. Dawniej zielem kopru nacierano wnętrza nowych uli, by zwabić do nich roje pszczele.
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
koper włoski owoc* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego
50g
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)