
Kurkuma kłącze 50 g Nanga






Opis
Kurkuma kłącze 50 g
Kurkuma pierwszorzędnej jakości prosto z Indii o nasyconej, żółto-pomarańczowej barwie i intensywnym zapachu.
Kurkuma (Curcuma longa) – zwana ostryżem długim lub indyjskim, jest to roślina należąca do rodziny imbirowatych o charakterystycznym, żółtym korzeniu i jasnych, kłosowatych kwiatach. Pochodzi z południowej Azji i jest szczególnie powszechna w Indiach. Jej podziemne kłącze stanowi cenny surowiec stosowany od tysięcy lat zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej. Głównymi substancjami aktywnymi kurkumy są kurkumina i jej pochodne, których korzystny wpływ na zdrowie został udokumentowany licznymi badaniami. Obok nich obecne są także kwasy organiczne, olejki eteryczne oraz żywice. Kurkuma to jedna z najważniejszych przypraw Dalekiego Wschodu, nadająca potrawom złocistą barwę i orientalny, wyrazisty smak. Ponadto Curcuma longa pozytywnie wpływa na trawienie, spowalnia starzenie się komórek, usprawnia procesy poznawcze oraz dba o korzystny poziom cholesterolu we krwi. Walory smakowe i zdrowotne sprawiają, że warto włączyć ją do codziennej diety. Kurkuma świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, sosów, warzyw, potraw typu curry, a także do dań na słodko. Ostra papryka, pieprz oraz oliwa wielokrotnie zwiększają przyswajalność substancji aktywnych kurkumy.
Właściwości prozdrowotne:
- Spowalnia procesy starzenia się komórek oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Wspomaga prawidłowe trawienie i redukuje wzdęcia.
- Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu dba o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego.
- Wzmacnia odporność i optymalizuje naturalną odpowiedź przeciwzapalną.
Skład:
Suszone kłącze kurkumy 100%.
Kurkuma – suszone kłącze całe lub mielone.
Produkt najwyższej jakości.
Kraj pochodzenia: Indie.
Zalecany sposób użycia:
Przed użyciem należy ją zmielić.
Jako przyprawa w ilościach według uznania.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie stosować u osób uczulonych na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować podczas ciąży i laktacji.
Część rośliny:
kłącze
Sposób zbioru:
Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna:
Chińska
Kraj pochodzenia:
Indie
Smak:
gorzki, rozgrzewający
Zdrowie:
Prawidłowy cholesterol, Zdrowe serce, Trawienie
Kurkuma (Curcuma longa) – zwana ostryżem długim lub indyjskim, jest to roślina należąca do rodziny imbirowatych o charakterystycznym, żółtym korzeniu i jasnych, kłosowatych kwiatach. Pochodzi z południowej Azji i jest szczególnie powszechna w Indiach. Jej podziemne kłącze stanowi cenny surowiec stosowany od tysięcy lat zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej. Głównymi substancjami aktywnymi kurkumy są kurkumina i jej pochodne, których korzystny wpływ na zdrowie został udokumentowany licznymi badaniami. Obok nich obecne są także kwasy organiczne, olejki eteryczne oraz żywice. Kurkuma to jedna z najważniejszych przypraw Dalekiego Wschodu, nadająca potrawom złocistą barwę i orientalny, wyrazisty smak. Ponadto Curcuma longa pozytywnie wpływa na trawienie, spowalnia starzenie się komórek, usprawnia procesy poznawcze oraz dba o korzystny poziom cholesterolu we krwi. Walory smakowe i zdrowotne sprawiają, że warto włączyć ją do codziennej diety. Kurkuma świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, sosów, warzyw, potraw typu curry, a także do dań na słodko. Ostra papryka, pieprz oraz oliwa wielokrotnie zwiększają przyswajalność substancji aktywnych kurkumy.
Właściwości prozdrowotne:
- Spowalnia procesy starzenia się komórek oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Wspomaga prawidłowe trawienie i redukuje wzdęcia.
- Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu dba o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego.
- Wzmacnia odporność i optymalizuje naturalną odpowiedź przeciwzapalną.
Skład:
Suszone kłącze kurkumy 100%.
Kurkuma – suszone kłącze całe lub mielone.
Produkt najwyższej jakości.
Kraj pochodzenia: Indie.
Zalecany sposób użycia:
Przed użyciem należy ją zmielić.
Jako przyprawa w ilościach według uznania.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie stosować u osób uczulonych na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować podczas ciąży i laktacji.
Część rośliny: | kłącze |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Chińska |
Kraj pochodzenia: | Indie |
Smak: | gorzki, rozgrzewający |
Zdrowie: | Prawidłowy cholesterol, Zdrowe serce, Trawienie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)