Producenci
PROMOCJE
TAHINI NATURALNE BEZGLUTENOWE BIO 350 g - PRIMAECO
14,55 zł 11,49 zł
szt.
Misa Tybetańska ręcznie kuta - czakra sakralna - 15 cm
350,00 zł 315,00 zł
szt.
Kubek podróżny Bambusowy - Zakręcany - Mopps 400 ml
28,50 zł 21,99 zł
szt.
EKO PODGRZYBEK - grzyby suszone - 20 g - RUNOLAND
7,20 zł 5,79 zł
szt.
PAPRYKA CZERWONA - suszona - bez chemii - 50g
4,99 zł 3,79 zł
szt.
WARZYWA SUSZONE - mieszanka bez konserwantów - 100g
2,98 zł 2,19 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - PAW
24,49 zł 19,59 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - TUKAN
25,49 zł 19,59 zł
szt.
MISKA DLA KOTA - Bambusowa EKO - Łapy Precz
22,99 zł 18,39 zł
szt.
MISKA DLA PSA - Bambusowa EKO - Złap Łatkę - Woof
22,99 zł 18,39 zł
szt.
Misa Tybetańska typu Lingam - czakra gardła - 14,5 cm
620,00 zł 558,00 zł
szt.
Krem Batomix daktylowo-kakaowy z kokosem 200g BATOM BIO
12,70 zł 10,29 zł
szt.

Masło kakaowe nierafinowane - 50g

Dostępność: in stock
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,82 zł 9.82
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Masło kakaowe to podstawowy składnik czekolady. Sprawia, że czekolada rozpływa się w ustach i przyjmuje formę tabliczki. Masło to jest twarde, ale topnieje w kontakcie z ludzką skórą. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Aby uzyskać masło kakaowe, nasiona kakaowca wydobywa się z owoców, a następnie praży i obiera z łusek. Tak przygotowane nasiona wytłacza się na zimno lub na ciepło. Powstaje jasnożółte masło oraz resztki zwane kakaowym kuchem, z których produkuje się odtłuszczony proszek kakaowy.

Masło kakaowe składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które nadają mu twardą konsystencję. Zawiera ponadto mnóstwo antyoksydantów, które fantastycznie wpływają na skórę. Jego cechą charakterystyczną jest przyjemny, czekoladowy zapach oraz to, że nadaje skórze ciepły, lekko brązowy odcień.

Masło i inne produkty kakaowe powstają z nasion kakaowca – drzewa, które rośnie w tropikach i uprawiane jest od ponad 4000 lat. Jego łacińska nazwa rodzajowa Theobroma oznacza „pokarm bogów”. Kakaowiec i jego owoce odgrywały niegdyś istotną rolę w kulturze. Obdarzone były boskim znaczeniem i traktowane z wielkim szacunkiem. Nie bez powodu organizowano ceremonie kakao, które odtwarzane są do dziś.

WŁAŚCIWOŚCI

  • długotrwale nawilża i zmiękcza skórę
  • nadaje jej piękny, złocisty koloryt
  • hamuje powstawanie rozstępów
  • redukuje zmarszczki i blizny
  • dobrze się wchłania
  • wydziela delikatny, czekoladowy zapach

ZASTOSOWANIE

Masło kakaowe idealnie nadaje się do skóry suchej, wrażliwej, atopowej. Może posłużyć do pielęgnacji zmian egzemowych, łuszczycowych i alergicznych.

Masło kakaowe można stosować również w kuchni do wyrobu domowej czekolady oraz jako zamiennik tłuszczu do smażenia. Jest odporne na wysokie temperatury.

SKŁAD

Masło kakaowe 100%. Nierafinowane, tłoczone na zimno. Surowiec najwyższej jakości!

SPOSÓB UŻYCIA

Masło kakaowe rozpuszcza się w temperaturze 30-35°C. Aby wetrzeć je w skórę, należy je nieco rozpuścić, a najlepiej sporządzić własne kosmetyki na jego bazie z dodatkiem innych tłuszczów roślinnych. Oto przykłady:

Najprostsze smarowidło do ciała z masłem kakaowym

Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z wybranym olejem roślinnym w proporcji 1:1 i pozostaw do stężenia. Jeśli chcesz, dodaj olejek eteryczny, laskę wanilii, odrobinę cynamonu albo płatki kwiatów (jeśli masz suszone, namocz je wcześniej w wodzie).

Czekoladowo-kokosowy balsam do ciała

  • W kąpieli wodnej rozpuść 50 g masła kakaowego. Dodaj 70 g oleju kokosowego nierafinowanego, wymieszaj i kontynuuj podgrzewanie, aż oba tłuszcze dobrze się połączą. W zależności od pory roku i temperatury otoczenia proporcje możesz zmieniać. Masło kakaowe nadaje twardości, olej kokosowy – miękkości.
  • Następnie przykryj mieszaninę i wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Po wyjęciu powinna być sztywna, ale na tyle miękka, aby dało się ugnieść ją palcem.
  • Ubij mieszaninę mikserem do ciasta lub trzepaczką do jajek.
  • Uzyskany krem wypróbuj od razu na skórę – będzie zachwycona. Resztę przełóż do szklanego naczynia i przechowuj do 3 miesięcy w ciemnym miejscu. Jeśli wolisz twardszą konsystencję, umieść je w lodówce.

Balsam do ust

  • 1 łyżkę masła kakaowego rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z 1 łyżeczką wosku pszczelego.
  • Zdejmij mieszaninę z ognia i pozwól, aby trochę ostygła. Następnie dodaj 1 łyżkę lekkiego oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie dodaj kilka kropel ulubionego olejku eterycznego.
  • Gotowy balsam umieść w wyparzonym, szklanym słoiczku i pozostaw do stężenia.

Domowa czekolada

  • 1 część masła kakaowego rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy będzie całkowicie płynne, dodaj 1 część proszku kakaowego i wnętrze z jednej laski wanilii. Dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać kilka kropel olejku pomarańczowego i posiekane orzechy.
  • Kiedy masa nieco ostygnie, dodaj pół części miodu lub innego słodzidła i ponownie wymieszaj. Upewnij się, że masa czekoladowa jest całkowicie jednorodna i pilnuj, aby nie dostała się do niej nawet kropla wody.
  • Gotową masę wlej do formy wyłożonej papierem lub do mniejszych foremek i odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby stwardniała. Gotowe!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl