
Melasa z Trzciny Cukrowej - Syrop 680g - Silver Spoon






Opis
Melasa z trzciny cukrowej zwana tajemniczo „czarnym cudem przyrody lub czarnym złotem” powstaje w procesie produkcji cukru trzcinowego. Jest gęstym płynem nie podlegającym krystalizacji. Wykorzystywana jest najczęściej do produkcji rumu. Jamajski i kubański rum, wyrabia się właśnie z ekstraktu trzcinowego, dzięki czemu zawdzięcza swój niezwykły aromat i smak. Jest również idealnym składnikiem do wypieków tradycyjnych ciast czy ciastek. Doskonała na naleśnikach oraz kanapkach. Można nią słodzić herbatę czy kawę lub pić rozpuszoną z wodą.
Melasa podobnie jak cukier trzcinowy jest bogata w składniki mineralne i witaminy. Jedna łyżeczka melasy zawiera tyle wapnia co 250ml mleka (jedna szklanka), a żelaza tyle, co dziewięć jaj :). Oprócz tego zawiera miedź, cynk, magnez, potas i witaminy B-kompleks. Jest naturalnym produktem dietetycznym. Pozytywnie wpływa na regenerację krwi, układ naczyniowy, system nerwowy, reguluje zaburzenia układu trawienia.
Melasy z trzciny cukrowej nie mylmy ze znaną w Polsce melasą z buraków cukrowych. Produkty mają tylko podobną nazwę. Ekstraktu z buraka brakuje nie tylko przyjemnego smaku, ale także właściwości leczniczych.
Waga netto: 680g
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)