
NASIONA CHIA - Szałwia Hiszpańska - 1kg






Opis
NASIONA CHIA (SZAŁWIA HISZPAŃSKA)
Chia, czyli siła
Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nichgłosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.
Jak smakują nasiona chia?
Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów.
Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości.
Sposób użycia:
Nasiona chia można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtu, owsianek, sałatek oraz wypieków słodkich i wytrawnych.
Zalecana dzienna porcja:
Zaleca się spożywać regularnie pamiętając, aby ich dzienne spożycie nie przekroczyło 15 g (około 3 łyżeczki).
Skład:
nasiona chia
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Waga netto:
1 kg
Nasiona chia są naturalnym źródłem:
> Żelaza - które pomaga w transporcie tlenu oraz prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Fosforu - który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 15 g |
%RWS* w 15 g |
Wartość energetyczna |
1916 kJ / 464 kcal |
287 kJ / 70 kcal |
4 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
32,6 g 2,9 g |
4,9 g 0,4 g |
7 % 2 % |
Węglowodany - w tym cukry |
7,7 g 1 g |
1,2 g 0,2 g |
< 1 % < 1 % |
Błonnik |
29,7 g |
4,5 g |
- |
Białko |
20,1 g |
3,0 g |
6 % |
Sól** |
0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 15 g |
Wapń |
631 mg |
79 % |
94,7 mg |
Żelazo |
7,7 mg |
55 % |
1,2 mg |
Magnez |
335 mg |
89 % |
50,3 mg |
Fosfor |
860 mg |
123 % |
129 mg |
Cynk |
4,6 mg |
46 % |
0,7 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Zdjęcie/a produktu - zdjęcie/a poglądowe.