Pau d’Arco darco - ekstrakt - nalewka - 1:1 - 50ml

Dostępność: in stock
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 22,00 zł 22.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Jako surowiec zielarski wykorzystuje się korę pau darco. Najważniejsze substancje aktywne w nim zawarte to lapachol, ksyloidyna, glikozydy, alkaloidy, garbniki, sole mineralne, witaminy, flobafeny. Stosowany w Tradycyjnej Medycynie Amazońskiej. Wspiera naturalną odporność i pozytywnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej. Sprzedawana w wygodnej i bardzo dobrze przyswajalnej formie nalewki.

W plemionach Ameryki Środkowej i Południowej „herbata Inków” znajduje zastosowanie w leczeniu przeróżnych dolegliwości. Niektórzy sięgają po nią w gorączce i przy biegunce, inni wykorzystują ją do pozbycia się uporczywego bólu gardła, a także jako lek na anemię i malarię. Są i tacy, którym pau d’arco służy jako lek na zapalenie stawów, wrzody żołądka czy chorobę Parkinsona. Zwolennicy rośliny twierdzą, że systematyczne jej przyjmowanie złagodzi infekcje, zredukuje stany zapalne, wspomoże trawienie, wzmocni układ odpornościowy, wypłucze toksyny z organizmu, a także uchroni przed chorobami układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym.

Dotychczas przeprowadzone badania laboratoryjne i eksperymenty na zwierzętach wykazały, że „herbata Inków” rzeczywiście może działać wspomagająco w leczeniu niektórych chorób, jak również im zapobiegać. Bezpośrednią przyczyną takiego działania może być obecność w niej takich składników jak liczne pierwiastki mineralne (w tym wapń, potas, magnez, żelazo i mangan), koenzym Q10, alkaloidy, kwercetyna, karnasol czy saponiny steroidowe. Szczególne właściwości wykazują dwie substancje czynne wyizolowane z lapacho – lapachol i beta-lapachon.

Wyciąg z kory lapacho stymuluje do działania komórki układu odpornościowego (makrofagi), zabija bakterie i grzyby, a przy tym neutralizuje wirusy grypy. Co za tym idzie, „herbata Inków” może wykazywać właściwości immunostymulujące, tj. wzmacniające układ odpornościowy. Ponadto napar z pau d’arco minimalizuje wydzielanie kwasu żółciowego, a stymuluje wydzielanie śluzu, dlatego może wspomóc łagodzenie objawów choroby wrzodowej.

Składniki

Wewnętrzna kora pau d’arco, certyfikowany alkohol etylowy, woda destylowana, ocet jabłkowy.

Zawartość alkoholu w preparacie: 20%.

Zalecany sposób użycia

2 porcje zakraplacza do 3 razy dziennie na czczo lub według wskazań zielarza-fitoterapeuty lub naturopaty. Porcję rozcieńczyć w ½ szklanki wody lub soku.
1 porcja zakraplacza (pipety) to około 0,5 ml.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl