Pizca del Mundo - Matero Fortaleza - matero gliniane naczynie do yerba mate 330 ml

Dostępność: out of stock
Cena: 29,00 zł 29.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Pizca del Mundo - Matero Fortaleza - tykwa/ gliniane naczynie do yerba mate 330 ml

Materiał: glina szkliwiona od wewnątrz.

Pojemność: ok. 330 ml

Kraj Producenta: Polska

Główną zaletą matero glinianego jest to, że wystarczy spłukać go wodą. Polecany dla początkujących osób oraz tych, które nie mają czasu na pielęgnację tykwy.

Glina dłużej utrzymuje temperaturę. Jest cięższe niż tykwa, przez co lepiej leży w dłoni. Nie poci się jak tykwa.

Jest natomiast niestety mniej odporna na stłuczenia.

Sposób użycia parzenia Yerba Mate: 

1. Wypełnij naczynie suszem od 1/2 do 3/4 jego pojemności.

2. Przykryj otwór naczynia dłonią, odwróć naczynie do góry dnem oraz potrząśnij energicznie kilka razy naczyniem w górę

i w dół. Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze części mate oraz pył przesuwają się ku górze, przez co zmniejszamy ryzyko

zatykania się bombilli.

3. Kolejnym krokiem jest delikatne przesunięcie mate na ściankę naczynia. Odpowiednie ułożenie suszu zapobiega zatykanie

bombilli przez najdrobniejsze jego części oraz dostawanie się pyłu przez wlot bombilli.

4. Następnie w pustą przestrzeń wlewamy powoli niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego jej

wchłonięcia przez susz. Matero jest ciągle ułożone delikatnie po ukosie, susz znajduje się na ściance. Zalanie zimną wodą

ma na celu uniknięcie utraty wartości odżywczych oraz aromatu płynącego z naparu.

5. Bombile należy umieścić w pustej przestrzeni gdzie nie znajduje się susz. Teraz należy delikatnie wlać ciepłą wodę

(do 75°C) w pustą przestrzeń. Nalewamy niemal po brzegi, mając na uwadze pozostawienie na samej górze niewielkiej

ilości ciągle suchej mate.

6. Po dodaniu ciepłej wody należy odczekać około 2-3 minut i napar jest gotowy do wypicia.

7. Gdy opróżnimy naczynie z naparu możemy dolewać ciepłej wody, aż do momentu, gdy nie będziemy już odczuwać

dostatecznego smaku płynącego z naparu.

Do suszu mate można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki (miód, cukier czy zioła: mięta,

mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka i inne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo

stewią, ksylitolem lub erytrolem.

Jak właściwie używać matero:

Nie mieszamy suszu bombillą, powoduje to zatykanie jej otworów i powstawanie tzw. błotka.

W pierwszej kolejności wlewajmy do naczynia zimną wodę, aby dłużej utrzymać aromat naparu i jego składniki odżywcze.

Wstrząśnij naczyniem zatykając jego otwór, aby najdrobniejsze elementy mate pozostały u góry.

Do kolejnych zalań używaj wody o temperaturze maksymalnie 75°C.

Bombille do matero możesz zakupić na naszej stronie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl