Producenci
PROMOCJE
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - TUKAN
25,49 zł 19,59 zł
szt.
Herbata Zielona RELAKSUJĄCA - EKOlogiczna - 15x2g
7,49 zł 4,99 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - PAW
24,49 zł 19,59 zł
szt.
Winny krem balsamiczny 200ml
10,50 zł 8,49 zł
szt.
Herbata Zielona ODKWASZAJĄCA - EKOlogiczna - 80g
11,27 zł 8,99 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - MAK
24,49 zł 19,59 zł
szt.
Misa Tybetańska typu Lingam - czakra gardła - 14,5 cm
620,00 zł 558,00 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - SKUTER
24,49 zł 19,59 zł
szt.
Misa Tybetańska typu Lingam - czakra trzeciego oka
320,00 zł 288,00 zł
szt.
Misa Tybetańska ręcznie kuta - czakra sakralna - 15 cm
350,00 zł 315,00 zł
szt.
Misa Tybetańska typu Lingam - czakra korony
320,00 zł 288,00 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - WIERZBA
28,00 zł 22,39 zł
szt.

QUINOA - Komosa Ryżowa BIAŁA - Wysoka Jakość - 250g

Dostępność: in stock
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Opis

Quinoa – pochodzi z Ameryki Południowej, co tłumaczy jej nieco egzotyczną nazwę. Już 5 tysięcy lat temu była podstawą posiłków wojowników z imperium Inków. W Polsce często występuje jako komosa ryżowa – chociaż brzmi bardziej swojsko, to nadal mało kto wie, jak smakuje, z czym ją przyrządzić i...

… co to właściwie jest?

W swoim naturalnym środowisku, na wysokogórskich terenach Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile nazywana jest matką wszystkich zbóż, ale tak naprawdę zbożem nie jest. Ten wdzięczny przydomek zawdzięcza swoim właściwościom odżywczym – bardzo cennym i nie często spotykanym w jednej roślinie.

Co komosa ryżowa ma wspólnego z ryżem?

Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże – orientalną odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.

Tylko nieliczni wiedzą, że dzięki bliskiemu pokrewieństwu ze szpinakiem i boćwiną, nie tylko nasiona, ale także liście komosy ryżowej są jadalne.   

Quinoa – czy to już superżywność? 

Można wymienić wiele powodów, dla których warto włączyć komosę ryżową do swojej diety.

1. Zawiera aż 20% przyswajalnego białka. 

2. Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko. 

3. Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.

4. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. 

5. Jest bogata w błonnik pokarmowy. 

Białko zawarte w ryżu peruwiańskim zwane jest białkiem kompletnym lub pełnowartościowym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jakie należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Jako źródło wapnia quinoa doskonale zastępuje nabiał, stanowiąc ważny element diety kobiet w ciąży, wegan oraz dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Poza wapniem znajdują się w niej dobroczynne, nienasycone kwasy tłuszczowe – jak chociażby omega-3 –  witamina E oraz magnez, mangan, żelazo, miedź i fosfor. Dieta wzbogacona o komosę ryżową zapewnia nie tylko uczucie sytości i brak skoków cukru we krwi, ale także przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, oczyszczenia organizmu czy wzmocnienia odporności. 

Komosa ryżowa w kuchni

Quinoa charakteryzuje się subtelnym smakiem z orzechową nutą, przez co pasuje do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale niekiedy też słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.

Quinoa sprawdzi się zamiast kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów. Doskonale podkreśli smak sałatek i roślinnych kotletów oraz dopełni dietetyczny lunch box. Zasmakują w niej miłośnicy nowych smaków oraz klasycznych potraw w nowoczesnym wydaniu.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Komosa ryżowa - quinoa jest naturalnym źródłem:

> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

 

 

Waga netto:

250 g

 

 

 

 

Zdjęcie produktu - zdjęcie poglądowe.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl