Producenci
PROMOCJE
WARZYWA SUSZONE - mieszanka bez konserwantów - 100g
2,98 zł 2,19 zł
szt.
Misa Tybetańska typu Lingam - czakra trzeciego oka
320,00 zł 288,00 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - PAW
24,49 zł 19,59 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - TUKAN
25,49 zł 19,59 zł
szt.
EKO PODGRZYBEK - grzyby suszone - 20 g - RUNOLAND
7,20 zł 5,79 zł
szt.
Misa Tybetańska ręcznie kuta - czakra sakralna - 15 cm
350,00 zł 315,00 zł
szt.
Misa Tybetańska typu Lingam - czakra gardła - 14,5 cm
620,00 zł 558,00 zł
szt.
KUBEK Podróżny BAMBUSOWY EKO - Zakręcany - WIERZBA
28,00 zł 22,39 zł
szt.
Krem Batomix daktylowo-kakaowy z kokosem 200g BATOM BIO
12,70 zł 10,29 zł
szt.
PAPRYKA CZERWONA - suszona - bez chemii - 50g
4,99 zł 3,79 zł
szt.
MISKA DLA KOTA - Bambusowa EKO - Łapy Precz
22,99 zł 18,39 zł
szt.
MISKA DLA PSA - Bambusowa EKO - Złap Łatkę - Woof
22,99 zł 18,39 zł
szt.
MORWA BIAŁA - suszona - bez pestek - 1kg
29,49 zł 23,80 zł
szt.

Quinoa - komosa ryżowa - czerwona - 250g

Dostępność: in stock
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Opis

QUINOA – KOMOSA RYŻOWA CZERWONA

Quinoa – pochodzi z Ameryki Południowej, co tłumaczy jej nieco egzotyczną nazwę. Już 5 tysięcy lat temu była podstawą posiłków wojowników z imperium Inków. W Polsce często występuje jako komosa ryżowa – chociaż brzmi bardziej swojsko, to nadal mało kto wie, jak smakuje, z czym ją przyrządzić i...

… co to właściwie jest?

W swoim naturalnym środowisku, na wysokogórskich terenach Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile nazywana jest matką wszystkich zbóż, ale tak naprawdę zbożem nie jest. Ten wdzięczny przydomek zawdzięcza swoim właściwościom odżywczym – bardzo cennym i nie często spotykanym w jednej roślinie.

Co komosa ryżowa ma wspólnego z ryżem?

Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże – orientalną odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.

Tylko nieliczni wiedzą, że dzięki bliskiemu pokrewieństwu ze szpinakiem i boćwiną, nie tylko nasiona, ale także liście komosy ryżowej są jadalne.

Quinoa – czy to już superżywność?

Można wymienić wiele powodów, dla których warto włączyć komosę ryżową do swojej diety.

1. Zawiera aż 20% przyswajalnego białka.

2. Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko.

3. Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.

4. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

5. Jest bogata w błonnik pokarmowy.

Białko zawarte w ryżu peruwiańskim zwane jest białkiem kompletnym lub pełnowartościowym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jakie należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Jako źródło wapnia quinoa doskonale zastępuje nabiał, stanowiąc ważny element diety kobiet w ciąży, wegan oraz dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Poza wapniem znajdują się w niej dobroczynne, nienasycone kwasy tłuszczowe – jak chociażby omega-3 –  witamina E oraz magnez, mangan, żelazo, miedź i fosfor. Dieta wzbogacona o komosę ryżową zapewnia nie tylko uczucie sytości i brak skoków cukru we krwi, ale także przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, oczyszczenia organizmu czy wzmocnienia odporności.

Komosa ryżowa w kuchni

Quinoa charakteryzuje się subtelnym smakiem z orzechową nutą, przez co pasuje do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale niekiedy też słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.

Quinoa sprawdzi się zamiast kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów. Doskonale podkreśli smak sałatek i roślinnych kotletów oraz dopełni dietetyczny lunch box. Zasmakują w niej miłośnicy nowych smaków oraz klasycznych potraw w nowoczesnym wydaniu.

Komosa ryżowa - quinoa jest naturalnym źródłem:

> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl