
Różeniec górski korzeń - Rhodiola 50g Nanga






Opis
Różeniec górski korzeń - Rhodiola 50g
Wyostrza koncentrację, zwiększa wydolność intelektualną i pomaga w nauce. Redukuje odczuwanie stresu i zmęczenia.
Różeniec górski (Rhodiola rosea) – zwany również arktycznym korzeniem, jest to wysokogórski sukulent o mięsistych liściach oraz żółtych lub pomarańczowych kwiatach. Można spotkać go na skalnych zboczach w strefie podbiegunowej oraz w wysokich górach w Europie i Azji, w tym także w Sudetach czy Karpatach. W celach zielarskich pozyskiwany jest korzeń różeńca górskiego. Jest on źródłem szerokiej gamy substancji bioaktywnych, takich jak: rozaryna, rozyna, sylidrozyd, tyrozyl, kwasy fenolowe oraz wielu innych cennych, współgrających ze sobą składników. W medycynie tradycyjnej stosowano go dla wzmocnienia organizmu, pobudzenia i zwiększenia poziomu witalności. Wierzono także, że roślina ta zwiększa możliwości intelektualne, wydłuża czas życia oraz podnosi płodność. Współcześnie stosowana jest jako środek zwiększający wytrzymałość fizyczną i psychiczną. Rhodiola rosea przyśpiesza regenerację ciała, dodaje motywacji do działania oraz zwiększa odporność organizmu na czynniki stresowe, dlatego zalecana jest osobom prowadzącym intensywny tryb życia.
Właściwości prozdrowotne:
- Korzystnie wpływa na funkcje poznawcze organizmu.
- Poprawia samopoczucie i dodaje motywacji do działania.
- Wykazuje działanie adaptogenne.
- Wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Skład:
Korzeń różeńca 100%.
W ofercie różeniec górski – korzeń w postaci ciętej lub mielonej.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska.
Zalecany sposób użycia:
Korzeń cięty
Napar: 1 płaską łyżkę surowca zalać świeżo zagotowaną wodą o temp. 80-85°C i pozostawić do naciągnięcia na 4-5 h lub na noc, przecedzić. Spożywać 1 napar dziennie podzielony na 2-3 porcje.
Korzeń mielony
1 g proszku zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 1-3 razy dziennie podczas posiłków.1 płaska łyżeczka odpowiada około 2,3 g surowca.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny:
korzeń
Sposób zbioru:
Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna:
Rosyjska
Kraj pochodzenia:
Polska
Zdrowie:
Prawidłowa odporność, Chroniczne zmęczenie, Stres, napięcie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie:
sporty siłowe, sporty wytrzymałościowe, wsparcie wydolności, wsparcie libido, koncentracja, pamięć, myślenie, energia, odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia:
nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Różeniec górski (Rhodiola rosea) – zwany również arktycznym korzeniem, jest to wysokogórski sukulent o mięsistych liściach oraz żółtych lub pomarańczowych kwiatach. Można spotkać go na skalnych zboczach w strefie podbiegunowej oraz w wysokich górach w Europie i Azji, w tym także w Sudetach czy Karpatach. W celach zielarskich pozyskiwany jest korzeń różeńca górskiego. Jest on źródłem szerokiej gamy substancji bioaktywnych, takich jak: rozaryna, rozyna, sylidrozyd, tyrozyl, kwasy fenolowe oraz wielu innych cennych, współgrających ze sobą składników. W medycynie tradycyjnej stosowano go dla wzmocnienia organizmu, pobudzenia i zwiększenia poziomu witalności. Wierzono także, że roślina ta zwiększa możliwości intelektualne, wydłuża czas życia oraz podnosi płodność. Współcześnie stosowana jest jako środek zwiększający wytrzymałość fizyczną i psychiczną. Rhodiola rosea przyśpiesza regenerację ciała, dodaje motywacji do działania oraz zwiększa odporność organizmu na czynniki stresowe, dlatego zalecana jest osobom prowadzącym intensywny tryb życia.
Właściwości prozdrowotne:
- Korzystnie wpływa na funkcje poznawcze organizmu.
- Poprawia samopoczucie i dodaje motywacji do działania.
- Wykazuje działanie adaptogenne.
- Wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Skład:
Korzeń różeńca 100%.
W ofercie różeniec górski – korzeń w postaci ciętej lub mielonej.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska.
Zalecany sposób użycia:
Korzeń cięty
Napar: 1 płaską łyżkę surowca zalać świeżo zagotowaną wodą o temp. 80-85°C i pozostawić do naciągnięcia na 4-5 h lub na noc, przecedzić. Spożywać 1 napar dziennie podzielony na 2-3 porcje.
Korzeń mielony
1 g proszku zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 1-3 razy dziennie podczas posiłków.1 płaska łyżeczka odpowiada około 2,3 g surowca.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: | korzeń |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Rosyjska |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Zdrowie: | Prawidłowa odporność, Chroniczne zmęczenie, Stres, napięcie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty |
Zastosowanie: | sporty siłowe, sporty wytrzymałościowe, wsparcie wydolności, wsparcie libido, koncentracja, pamięć, myślenie, energia, odprężenie i nastrój |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Opinie o produkcie (0)