Producenci

Ryż czerwony 500g Pan Zdrówko

Dostępność: out of stock

Opis

Ryż czerwony 500 g

Powszechnie znane właściwości ryżu zachęcają, by był on częstym gościem na polskich stołach. Wielu osobom jego zwykła, biała forma zdążyła już się znudzić. Jako alternatywę polecamy ryż czerwony. Gotowanie go nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.

Ryż czerwony – przepisy

Delikatny, orzechowy smak i miękka konsystencja to cechy, którymi charakteryzuje się czerwony ryż. Właściwości te sprawiają, że jest on idealnym dodatkiem do większości mięs i warzyw.

Szukając kolorowego akcentu do sałatki, warto sięgnąć po ryż czerwony. Jak gotować go, by nie stracił swoich właściwości? Wystarczy zalać ryż wodą w proporcjach 1:4 i gotować do miękkości oraz odparowania wody. Zajmuje to ok. 35 - 40 minut.

Czy warto sięgnąć po ryż czerwony?

Długi czas oczekiwania na ugotowanie się czerwonego ryżu nie powinien zniechęcać do jego skosztowania. Warto czekać i cieszyć się wartościami odżywczymi ukrytymi w niewielkich ziarnach ryżu. To m.in. bogata paleta witamin: A, B, D, E, F, mikroelementy: cynk, magnez, żelazo oraz błonnik i cenne aminokwasy.

Wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 1662 kJ / 397 kcal
Tłuszcz 3g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 83g
w tym cukry proste 1,98g
Błonnik 7,9g
Białko 9,9g
Sól 0g
Podane wartości są wartościami orientacyjnymi

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl