Producenci

ŚMIETANKA KOKOSOWA w puszce Real Thai - 400ml

Dostępność: in stock
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 10,90 zł 10.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Uzyskiwana jest poprzez pierwsze wyciśnięcie płynu ze zmielonego miąższu kokosa. Im większa zawartość tłuszczu, tym lepsza jakość produktu.

Obecnie kokos jest najczęściej występującą w strefie tropikalnej palmą, której praktycznie każda część może mieć zastosowanie dla człowieka. Orzech kokosowy może ważyć nawet do 2,5 kg. Zawarty w środku miąższ składa się w 14% z cukrów, w 7% z białka i w 70% z tłuszczu. Jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu, cynku, witaminy C, witamin z grupy B i innych dobroczynnych składników odżywczych. Palmy kokosowe już od wielu lat noszą nazwę „drzew życia”, „drzew tysiąca zastosowań”. Niektórzy mówią nawet, że kokosem możemy zastąpić całą aptekę.

Mleko, woda czy może śmietana kokosowa…

Warto rozróżnić poszczególne rodzaje produktów produkowanych z orzecha kokosowego. Trzy najłatwiej dostępne na rynku:

- Woda kokosowa (sok kokosowy) – to wodnisty płyn występujący naturalnie w środku młodego kokosa. W miarę dojrzewania owocu i wykształcania się nasienia, środek wypełnia się delikatnym, białym miąższem. Ma właściwości regenerujące, pobudzające i izotoniczne.

- Śmietana kokosowa – miąższ dojrzałego kokosa wyciśnięty przez gazę. Po pierwszym wyciśnięciu otrzymujemy gęsty, mleczny sok o zawartości powyżej 20 % tłuszczu. Olej kokosowy będący głównym składnikiem śmietanki jest źródłem wartościowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe.

- Mleko kokosowe – zawartość tłuszczu 10-20%

- Mleko kokosowe light – powstaje po kolejnym wyciśnięciu miąższu kokosowego, namoczonego uprzednio w gorącej wodzie. Jest to mleczko typu „light”, gdyż charakteryzuje się dużo mniejszą zawartością tłuszczu (5-7%) w porównaniu do śmietanki kokosowej. Charakteryzuje się dużą zawartością kwasu laurowego, który wykazuje dobroczynne działanie dla zdrowia poprzez wspomaganie i wzmacnianie systemu odpornościowego. 

- Olej kokosowy – spotykany w postaci płynnej lub stałej, używany głównie do smażenia. 

Śmietanka kokosowa wydaje się być stworzona do deserów. Sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do ciast, kawy, naleśników. Nada bogatego smaku drinkom i napojom orzeźwiającym. Dodając wody do naszej śmietany otrzymamy mleko kokosowe.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl