
Sosna pączki 100 g Nanga






Opis
Sosna pączki 100 g Nanga
Znakomity surowiec do naparów o przyjemnym, żywicznym aromacie. Pobudzają mechanizmy odpornościowe i przeciwzapalne.
Pączki sosny (Pini gemmae) to produkt leczniczy w postaci zioła do zaparzania. Pączki sosny stosuje się tradycyjnie jako środek pomocniczy przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych.
Pączki i igły sosny zawierają olejek lotny, a w nim terpeny, poza tym żywice, gorycze, witaminę C, garbniki i flawonoidy. Pędy i wierzchołki zawierają olejek lotny (pinen, limonen, octan bornylu)
Pączki sosny mają działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, jak również lekko moczopędne i napotne. Pozostałe surowce – również wykrztuśnie oraz przeciwskurczowo i antyseptycznie.
Sposób użycia:
Herbata
Pączki sosny przed zaparzeniem dobrze jest skropić spirytusem. Ponieważ zawarte w nich cenne związki nie rozpuszczają się w wodzie, lecz w alkoholu lub oleju. Z tego powodu dobrze jest zalewać pączki nie wodą a mlekiem.
1 łyżkę stołową pąków sosny pokruszyć, zwilżyć spirytusem. Po kilku minutach zalać 1 szklanką świeżo zagotowanego mleka, może być roślinne. Przykryć i parzyć przez 10 minut. Gorący napar wypić zaraz po przygotowaniu. Do naparu można dodać domowy sok z czarnego bzu, malin, dzikiej róży, miód, propolis, świeży imbir. Wypijać 1-3 szklanki dziennie naparu.
Nalewka
100 g pąków sosny pokruszyć, zwilżyć spirytusem. Zalać 500 ml podgrzanej, ciepłej wódki (może być rum). Macerować minimum tydzień. Odcedzić stosować klika razy dziennie po pół łyżeczki, rozcieńczając nalewkę w mleku. Można stosować do wcierania w przemarznięte części ciała, bolące stawy i mięśnie oraz kontuzje.
Skład
Sosna pączki 100% Surowiec najwyższej jakości.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)