Traganek jest rośliną mało znaną w Polsce, lecz jedną z bardziej popularnych w wielu krajach azjatyckich. Wykorzystywany jest głównie jako środek na podniesienie odporności organizmu.
Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i serca, reguluje poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowany jest od wieków i cieszy się taką samą popularnością jak słynny już na całym świecie żeń-szeń.
Co decyduje o prozdrowotnych właściwościach traganka? Jego korzeń zawiera wiele cennych składników, m.in. flawonoidy, wykazujące działanie przeciwzapalnie i antyoksydacyjne, saponiny, które są m.in. moczopędne, oraz aminokwasy, glikozydy i polisacharydy, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
Lista jego dobroczynnych właściwości jest długa: przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu organizm jest mniej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje, głównie dróg oddechowych (przeziębienia, grypa, zapalenie zatok), a jeśli dojdzie już do zakażenia, to skraca czas trwania choroby, ponieważ przyspiesza zwalczanie drobnoustrojów.
Traganek wpływa też korzystnie na pracę nerek i wątroby, bo wykazuje właściwości ochronne i oczyszczające.
Reguluje też poziom glukozy, zapobiegając w ten sposób cukrzycy, oraz poziom cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu pozytywnie wpływa na serce. Obniża też ciśnienie krwi.