
Wiesiołek - nasiona - 250g Nanga






Opis
Nasiona wiesiołka (Oenothera biennis) to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykorzystuje się je do produkcji cennego oleju z wiesiołka, ale warto je spożywać również w postaci nieprzetworzonej, gdyż zawierają dużo błonnika pokarmowego i są dobrym źródłem białka. Wiesiołek pochodzi z Ameryki Północnej, ale od dawna uprawiany jest w całej Europie.
W składzie wiesiołka można spotkać liczne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich znajdują się te z rodziny omega (linolowy oraz gamma-linolenowy). Stanowią one od 15 do nawet 20 proc. składu produktów na bazie wiesiołka. Ponadto minerałami, które znajdują się w wiesiołku, są wapń, magnez, cynk oraz selen. Dzięki temu wiesiołek ma tak doskonałe właściwości dla zdrowia. Stosuje się go także przy obniżaniu parametrów lipidowych, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – ogranicza ryzyko wystąpienia zawału serca lub choroby niedokrwiennej. Oprócz tego, produkty na bazie wiesiołka stosuje się przy neutralizowaniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego i łagodzeniu wahań nastroju oraz migrenie. Znany jest pozytywny wpływ wiesiołka na procesy pamięciowe i koncentrację. Wiesiołek stosuje się również jako środek pielęgnacyjny. Jeśli chodzi o jego właściwości kosmetyczne, wygładza cerę, wzmacnia włosy i paznokcie.
SPOSÓB UŻYCIA
Nasiona wiesiołka można stosować jako dodatek do posiłków i do napojów. Będą one dobrym dodatkiem do sałatek, koktajli, jogurtu, kefiru, zup, sosów, czy owsianki. Można je dodawać w całości lub zmielić w młynku do kawy. Nasiona pęcznieją i chłoną wodę podczas gotowania.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)